Ex -Yu

Šojgu u Beogradu na paradi 'Sloboda 2017'

Šojgu u Beogradu na paradi 'Sloboda 2017'
Foto: sputnik | Šojgu u Beogradu na paradi „Sloboda 2017“

BEOGRAD - Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gdje će prisustvovati obilježavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Šojgua je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", uz najviše državne i vojne počasti, dočekao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Pred ministrima Vulinom i Šojguom bio je postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije i intonirane himne Ruske Federacije i Republike Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Ruski ministar odbrane će u Batajnici prisustvovati Prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017".

Predviđeno je da Šojgu položi vijenac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju.

U popodnevnim satima on će u Hramu Svetog Save razgovarati sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Srbija danas pokazuje najbolje što ima

Na Batajnici će danas biti sve ono najbolje i najkvalitetnije što Srbija ima iz domena armije. Vrhunski program očekujem od najatraktivnije akro grupe na svijetu „Striži“, kaže Boriša Mandić, pilot instruktor i predsjednik Udruženja nadzvučnih pilota.

Mandić je rekao da Srbija ima čime da se pohvali, a posebno ističe „migove“ koji su stigli nedavno iz Rusije i koji će biti prikazani. Pilot instruktor koji je letio na „migovima“ kaže da ga vrijeđa kada mu neko kaže da je Srbija dobila ruski otpad.

„Ljudi misle da je nebo iznad nas luft. Nije tačno. To je bogatstvo, to treba da se štiti, čuva“, kaže Mandić.

Letjeće oko 30 helikoptera i aviona

Pored naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene jedinice, biće prikazan i dio iz proizvodnog programa domaće namienske industrije.

Letieće oko 30 helikoptera i aviona, među kojima i avioni „orao“, „galeb 4“, „lasta“, helikopteri „gazela“, „HT-40“, najnoviji helikopter „HT-49“...

Predstavljanje srpskog „vojnika budućnosti“

Danas će biti predstavljen i srpski „vojnik budućnosti“. Riječ je o Projektu 1.500 — projekat opremanja jedinica najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

„To znači da su naši vojnici opremljeni opto-elektronskim sredstvima, naoružanjem i zaštitnim sredstvima, da predstavljaju vojnike 21. veka i da idemo rame uz rame sa svim ostalim jedinicama sveta“, rekao je general Vojske Srbije Žarković i objasnio da je riječ o vojnicima u crnoj uniformi, sa specijalnim naočarima.

Ta oprema jedinicama omogućava da noću može da gleda isto kao i danju. To je najnovije što do sada nismo imali u našem naoružanju, istakao je Žarković.

Kako na paradu?

Program će trajati dva sata, od 12 do 14 časova, a kapije su otvorene u devet sati. Iz centra Batajnice do aerodroma je organizovan autobus, a građanima se savetuje da ne pokušavaju svojim vozilima da dođu do aerodroma jer će put biti blokiran.

Pogledajte promotivni spot za vježbu „Sloboda 2017“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije