Ex -Yu

Šok: Hirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla

Šok: Hirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla
Šok: Hirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla

Hirurg na Rebru ostavio je pacijenta usred operacije jer mu je smjena završila, a prekovremene sate mu, kaže, ne plaćaju. Sreća, sve je dobro završilo.

"Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operirao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, no moja je smjena završila. S obzirom na to da mi nitko po novom ne plaća rad nakon završetka smjene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smjenu. Nakon tri sata operaciju je i dovršio", šokantna je ispovijest hirurga iz KBC-a Zagreb.

Kaže da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali nego da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u posljednje tri sedmice.

"Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila iznimno teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na kirurgiji dogodi operacija koju jedan liječnik počne a drugi dovrši", priznaje sugovornik.

Razlog za ovakav neetični revolt je novi kolektivni ugovor, po kojem je uveden smjenski rad, a godišnje je dopušteno 180 sati prekovremenog rada. Ljekari tvrde da im taj prekovremeni ne plaćaju, a u Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ova prepucavanja traju već mjesecima.

"Riječ je jednim dijelom i o revoltu prema Ministarstvu zdravlja. I prije je bilo puno prekovremenih sati koje nam ne bi platili. Redovito smo imali i više od 40 neplaćenih prekovremenih sati na godinu. Ali nam je plaća i dalje bila pristojna, pa nas je držao entuzijazam za dobro naših pacijenata", nastavlja ispovijest ovaj hirurg.

Dodao je da je Ostojić ljekarima plaće smanjio za trećinu i da ne može očekivati entuzijazam.

"Ako je ministar htio smanjiti plaće i očekivati od nas da se kao telad držimo entuzijazma prema pacijentima, naravno je da se u nama javlja revolt",  izjavio je spomenuti hirurg.

Provjerili smo i utvrdili da su bile barem dvije ovakve operacije, a ako je suditi prema riječima sagovornika, bilo ih je i više. Pacijente su ostavljali u salama da posao na njima dovrši neko drugi i ugrožavali im život jer su se stvari mogle zakomplikovati. Uz prvotnu nevjericu kako je uopšte moguće da hirurzi napuštaju svoje pacijente, većina stručnjaka u medicini se zgrozila.

"Takav sustav rada je neodrživ jer liječnici ne popravljaju pacijente, oni nisu automehaničari da u svakom trenu mogu prekinuti svoj rad. Kontinuitet je potreban, a i u kolektivnom ugovoru postoji odstupnica po kojoj se može organizirati smjenski rad, kao što se može i napraviti pravilnik koji određuje ravnatelj. Stvar je tumačenja kolektivnog ugovora", kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore prim.dr. Hrvoje Minigo.

On očekuje od Ministarstva zdravlja da izda uputstva svim bolničkim direktorima što činiti u slučaju smjenskog rada i mogućih prekovremenih sati kako više ne bi bilo apsurda da hirurg napušta nedovršenu operaciju zato što mu je završila smjena.

Pacijenti su šokirani: Zar im ljudski život tako malo vrijedi?

Predsjednika Udruge hrvatskih pacijenata Marija Drlju šokirala je informacija da neko od hirurga uopšte praktikuje odlazak s nedovršene operacije.

"Zar im ljudski život tako malo vrijedi", pita se Drlje i kaže da hirurg mora završiti operaciju koju je i počeo jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvjesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi ljekar. Drlje smatra da to treba strogo regulisati zakonom, a za ljekare koji su to u stanju napraviti smatra da im možda nije ni mjesto u medicini.

"Mislim da su to pojedinačni slučajevi. Poznajući naše liječnike, najveći dio njih nikad to ne bi učinio", zaključuje Drlje.

Direktor jedne druge bolnice nezvanično je rekao da oni polako uvode novi princip rada zavisno o odjelu i kadrovskoj politici poštujući pritom pravila rada, ali i kolektivni ugovor. Stvar je u tumačenju kolektivnog ugovora, smatra taj direktor, u čijoj bolnici se nije nikad događalo da hirurg zbog završetka smjene napušta operaciju. Osim toga, kaže direktor, uvijek je u kolektivnom ugovoru, pa tako i sad, postojala mogućnost da se plate i oni prekovremeni sati koji prelaze granicu određenu kolektivnim ugovorom, pa se doktori ne moraju bojati da će sate izvan smjene odrađivati besplatno.

Takođe treba imati na umu da prepuštanje operacije drugom hirurgu može biti pogubno za pacijenta jer nam iskusni hirurzi kažu da je drugi dio operacije teži. TTokom drugog dijela se, naime, rade svi važni hirurški spojevi i šivanja.

Jedini koji je stao u obranu hirurga je predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić.

"Nisu oni krivi nego poslodavac. Liječnici mogu raditi najviše 16 sati, ako rade više od toga, krše zakon i kolektivni ugovor", rekao je.

Ministar Ostojić i direktor KBC-a Giljević u utorak nisu imali komentara o ovome.

O navedenom slučaju do kraja izdanja nismo dobili komentar ministra Rajka Ostojića, a nije se očitovao ni direktor KBC-a Zagreb Zlatko Giljević. Mirjana Sabljar Matovinović iz etičkog povjerenstva Hrvatske liječničke komore kaže da kolege s etičke strane teško može razumijeti. Ipak istaknula je kako je hirurg našao adekvatnu zamjenu te da pacijent ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije