Ex -Yu

Spiegel Online: U Hrvatskoj umjesto reformi cvjeta nacionalizam

Spiegel Online: U Hrvatskoj umjesto reformi cvjeta nacionalizam
Spiegel Online: U Hrvatskoj umjesto reformi cvjeta nacionalizam

BON - Njemački list Spiegel Online danas je kao glavnu vijest na svojoj veb stranici imao analizu trenutne situacije u Hrvatskoj, nakon 100 dana nove Vlade.

Kako piše Spiegel, nacionalistički ton u zemlji sve je glasniji.


"Već sto dana Hrvatska ima novu vladu. Medije se drži na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji", navodi njemački list. Analiza je obuhvatila je kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, za kojeg Spiegel tvrdi kako trivijalizuje fašističke zločine te da je oduzeo novac politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima.

Podsjećaju i da je Povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava, Nils Muižnieks, prilikom posjete Hrvatskoj u aprilu izjavio da su socijalna kohezija i pluralizam pod prijetnjom u Hrvatskoj.

U tekstu dalje analiziraju kako Vladu vodi bivši farmaceutski biznismen Tihomir Orešković, ali kako uzde zapravo drži šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u ekonomiji, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umjesto obećanih reformi zasad smo doživjeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Spiegel .

Spomenut je slučaj nesuđenog ministra branitelja Mije Crnoje, a Spiegel u analizi piše i o spornim tekstovima ministra Hasanbegovića te smjenama na HRT-u, uključujući i izbacivanje satirične emisije Montirani proces iz programa.

Kroz razgovor s politologom dr. sc. Sandrom Knezovićem i profesorom i politologom Žarkom Puhovskim Spiegel zaključuje da Hrvatska još uvijek nije Poljska ili Mađarska, no o "nacionalističko-konzervativnoj revoluciji" se već može govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije