Ex -Yu

Špigl: Austrija zbog izbjegličke krize razmatra slanje vojske u Makedoniju i Srbiju

Špigl: Austrija zbog izbjegličke krize razmatra slanje vojske u Makedoniju i Srbiju
Špigl: Austrija zbog izbjegličke krize razmatra slanje vojske u Makedoniju i Srbiju

BEČ - Austrija razmatra slanje svojih vojnika u Makedoniju i Srbiju da bi im pomogla da se izbore sa izbjegličkom krizim, piše njemački magazin Špigl.

Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc je na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU u Amsterdamu izjavio da Grčka konačno mora bolje da obezbijedi svoje granice sa Turskom, ili će Austrija naći druge načine.

Kako piše nemački nedeljnik Špigl, Beč je tim povodom spreman i da pošalje vojsku na Balkan, gdje kako je naveo Kurc, postoji "jaka volja" u Makedoniji i drugim zemljama da se priliv izbjeglica smanji, uspori, ili čak zaustavi.

"Ako Grčka neće da prihvati pomoć, postoji Makedonija i druga država koji su spremni da rade na tome", rekao je Kurc, a kao drugu državu pomenuo Srbiju. Špigl navodi da su moguće ukupno tri varijante: saradnja širom EU, savez posebno pogođenih država ili bilateralni sporazumi.

"Austrija sada vidi izbjegličku krizu kao pitanje bezbjednosti" takođe je naveo njen novi ministar dbrane Hanspeter Doskozil, koji je takođe iznio zahtjev da se austrijska vojska uključi u izbjegličku krizu.

To bi mogla biti "združena vojno-civilna misija na Balkanu", rekao je Doskozil i dodao da je "pitanje bezbjednosti granica je i pitanje vojne saradnje."

On je istakao da Austrija već koristi vojsku u obezbijeđivanju južne granice.

Kako je Špiglu saopšteno u krugovima Ministarstva odbrane u Beču, Austrija će se u martu sastati sa predstavnicima Srbije, Makedonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, da istraži mogućnosti vojne misije. Rezultat se može razmatrati na narednom zvaničnom sastanku ministara odbrane EU.

(NN, Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije