Ex -Yu

Špijun CIA iz MUP-a Srbije "pao" u Zemunu

Špijun CIA iz MUP-a Srbije "pao" u Zemunu
Špijun CIA iz MUP-a Srbije "pao" u Zemunu

BEOGRAD - Visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije koji je odavao poverljive službene podatke iz MUP-a agentima CIA upao je u klopku bezbjednjaka u jednom zemunskom parku - saznaju "Novosti".

On je "pao" pošto je tajne informacije proslijedio američkom obavještajcu koji se potom, u obližnjem haustoru, presvukao, stavio periku i promijenio lični izgled!

Izvori "Novosti" tvrde da je pomenuti funkcioner u ulozi špijuna Amerikancima odavao povjerljive informacije iz kabineta ministra Nebojše Stefanovića, prosljeđivao im je i sve operativne obrade UKP-a o tome koga policija po zakonu prisluškuje i prati, a bezbjednjake SAD izvještavao je čak i o brojevima tablica službenih vozila iz kojih su operativci "držali na oku" one koje nadziru.

Ovaj gotovo filmski zaplet koji je razotkrila BIA u saradnji s policijom otvorila je Pandorinu kutiju o delovanju stranih službi velikih sila u Srbiji, o čemu je bez dlake na jeziku upozorio javnost i premijer Aleksandar Vučić.

Ministar Stefanović potvrdio je da je visoki funkcioner UKP-a protiv kog se vodi krivični postupak duže vrijeme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne službe:

- Ne mogu da otkrivam ime osobe, niti mogu da dajem više detalja iz istrage. Ta osoba je u rukama naših istražnih organa, dalje postupanje zavisi od tužioca. Odavanje informacija stranim obaveštajcima trajalo je mesecima. To ne može da se presječe za jedan ili dva dana. A akcija može da se izvede tek kada imate dovoljno konkretnih dokaza.

Stefanović je rekao i da je to prvi put u istoriji da se u MUP-u na ovakav način preseca takva aktivnost.

- Ne mogu da kažem da li se prije deset, sedam ili pet godina dešavalo nešto slično, ali očigledno da tadašnje strukture nisu bile kadre da se obračunaju ili otkriju ovakvo delovanje.

Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je povodom informacija o stranim obavještajnim agentima koji deluju u Srbiji da veruje u rad državnih institucija i da pruža punu podršku premijeru Vučiću i službama bezbjednosti.

- Čule su se sve informacije od premijera. Poznato je da se aktuelna vlada bori protiv kriminala i korupcije i da je i to jedan od uslova za stvaranje normalne demokratske države.

Špijunska afera zaokupila je i opoziciju. Poslanik DS-a Balša Božović najavio je da će ta stranka tražiti procenu bezbednosti u Srbiji, kao i da se utvrdi odgovornost nadležnih i sazna istina o hapšenjima naših državljana u Crnoj Gori.

- Tražićemo da se sazna istina o tome ko je organizovao i šta je organizovao, da li su naše službe znale da neko organizuje terorističke akte u susednoj državi ili nisu znale. Ovo je veoma ozbiljna tema i veoma alarmantna situacija, a za građane Srbije vrlo uznemirujuća.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović uputio je zahtjev predsjednici Skupštine Maji Gojković da organizuje sjednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji u zemlji i koja može i da bude zatvorena za javnost.

- Ko su ljudi koji su naoružani iz Srbije planirali terorističke akcije u Crnoj Gori, koja je strana obaveštajna služba njima dala takvu logistiku da su oni u svakoj sekundi znali gde se nalazi predsednik crnogorske vlade? - pitao je Jovanović.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su poruke premijera Vučića, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, predstavljale rijaliti šou.

- Ponovo se ide ka stvaranju kulta ličnosti Aleksandra Vladimiroviča Vučića, koji treba malo da liči na Putina a malo na neke autokrate iz naše prošlosti, i da na taj način pokaže građanima da ima neko da brine o njima. On nije rekao ni jednu jedinu činjenicu.

SKOT NIŠTA NE ZNA

"Novosti" su od ambasada EU, SAD, Velike Britanije, Njemačke i Rusije zatražile komentar na tvrdnje premijera Vučića da je pojačano djelovanje stranih službi i sa Istoka i sa Zapada i da je naša zemlja uspela da ih neutrališe.

U Delegaciji EU su ostali bez komentara, dok nam je u Ambasadi SAD rečeno da oni ne komentarišu pitanja koja mogu da se odnose na bezbjednosne ili obavještajne službe.

- Čuo sam šta je rekao Vučić, ali ništa ne znam o detaljima. Nemam komentar - kazao je američki ambasador Kajl Skot.

STIGAO PRVI OBAVJEŠTAJAC RUSIJE

Ruska delegacija bezbjednjaka na čelu s prvim državnim obavještajcem, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševom, stigla je u Beograd. Oni će sa svojim kolegama u Srbiji razgovarati o međunarodnom terorizmu, migrantskoj krizi i ekstremizmu na Kosovu i Metohiji, što je za Sputnjik potvrdio i Andrej Manojlo, jedan od Patruševih bliskih saradnika.

Ovo nije prva posjeta Patruševa Srbiji. Za njega bi se moglo reći da je šef svih ruskih tajnih službi. Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao tokom dva Putinova predsednička mandata.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije