Ex -Yu

Spomenik zahvalnosti Francuskoj išaran sprejom

Spomenik zahvalnosti Francuskoj išaran sprejom
Foto: Facebook | Spomenik zahvalnosti Francuskoj išaran sprejom

BEOGRAD - Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemegdanu u Beogradu, oskrnavili su sinoć nepoznati počinioci.

Na fotografiji, koju je objavio "Sputnjik", vidi se da je dio na spomeniku na kome piše „A la France“ (Francuskoj) precrtan crnim sprejom.

Donji dio Spomenika zahvalnosti Francuskoj je potom uvijen u najlon, piše beogradska "Politika".

Oko spomenika je primijećeno i povećano prisustvo komunalne policije.

Spomenik na kojem je ispisana posveta zahvalnosti postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svjetskog rata.

Spomenik je omotan najlonom nakon skandala u nedjelju, 11. novembra, u Parizu na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Velikog rata jer se premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza najvećih svjetskih lidera, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije - zemlje koja je podnijela veliku žrtvu i dala dvije trećine stanovništva za slobodu, bio skrajnut.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini izvinio se juče srpskom narodu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije