Ex -Yu

Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"

Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"
Foto: Vojska Srbije | Srbi i Mađari izveli vojnu vježbu "Gvozdeni mačak"

BEOGRAD - Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije u saradnji sa Prvim pukom za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su u Budimpešti vježbu "Gvozdeni mačak 2018".

Na vježbi koja je trajala od ponedjeljka, 16. jula do danas, učestvovala su dva višenamjenska broda srpske Riječne flotile u plovidbi Dunavom kod Budimpešte, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Cilj je bio da se zajedničkim uvježbavanjem i realizacijom vježbe riječnih jedinica Srbije i Mađarske unaprijedi bilateralna saradnja, a razmjenom iskustava u primjeni taktika, tehnika i procedura učvršćeno je i međusobno povjerenje dviju jedinica.

Glavni dio scenarija odigrao se na Dunavu neposredno ispred ratne luke u Budimpešti i tom prilikom su uvježbane i usklađene sve procedure i postupci na realizaciji eskorta važnih ličnosti i tereta sa blokadom dijela plovnog puta.

Poseban akcenat tokom izvođenja vježbe dat je razvijanju sposobnosti zajedničke komande za planiranje, pripremu i izvođenje multinacionalnih vježbi, te podizanje dostignutog nivoa interoperabilnosti riječnih jedinica.

Završnici vježbe danas su prisustvovali zamjenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović i komandant Riječne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, dok je zemlju domaćina predstavljao brigadni general Žolt Šandor, zamjenik komandanta Združene komande Oružanih snaga i komandant Kopnene vojske Mađarske.

Prva zajednička vježba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom "Gvozdeni mačak", izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na rijeci Tisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije