Ex -Yu

Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu

Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu
Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu

ZUBIN POTOK - Mještani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su danas predstavnicima Kfora zahtjev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete.

Ta šteta im je, kako tvrde, pričinjena u subotu kada su pripadnici Kfora prekopali alternativni put koji su Srbi koristili za prelazak u centralnu Srbiju.

Sastanak je održan u zgradi SO Zubin Potok, a prisustvovali su predstavnici sela Banje, čelnici lokalne samouprave i članovi Kforovog tima za vezu i osmatranje.

Potpresednik Opštine Zubin Potok Srđan Đurović rekao je poslije sastanka da su mještani sela u blizini prelaza Brnjak u potpunojizolaciji i da su za to odgovorni vojnici Kfora koji su se tokom subotnje akcije "ponašali bahato bez potrebe".

Mještani u pisanom zahtjevu traže od Kfora da im omogući slobodu kretanja jer ne mogu ni do ljekara, đacima je onemogućeno da danas polažu završni ispit u osnovnoj školi, a ne mogu da kupe ni osnovne namirnice, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, drugi dio zahtijeva odnosi na nadoknadu štete koju su im pripadnici Kfora pričinili jer su im pokidali vodovodnu mrežu, pogazili livade, oštetili šume i usjeve.

Đurović je istakao da je želja mještana Ibarskog Kolašina da se svi problemi rješavaju mirnim putem i očekuju da barikade uklone oni koji su ih postavili.

"Ljudi će biti prinuđeni da, ukoliko Kfor to ne uradi, sami uklone prepreka i osposobe puteve da bi se na ovom području izbjegla humanitarna katastofa", ukazao je Đurović.

On je prenio obećanja Kfor da će danas uspostaviti slobodu kretanja, dok će za nadokadu štetu biti potrebno vrijeme.

Tokom akcije Kfora u subotu potpuno su uništeni, prekopani i bodljikavom žicom ograđeni svi putevi - onaj koji je korišćen kao alternativni kako bi Srbi izbjegli zvanični prelaz Brnjak, kao i svi šumski putevi i pješačke staze kojima su se kretali do Ibarske magistrale.

Srbi ne žele da koriste zvanične prelaze na sjeveru Kosova jer su na njima kosovski carinici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije