Ex -Yu

Srbi u čudu: Prvi kralj Jugoslavije preko grudi imao tetovažu pruskog orla

Srbi u čudu: Prvi kralj Jugoslavije preko grudi imao tetovažu pruskog orla
Srbi u čudu: Prvi kralj Jugoslavije preko grudi imao tetovažu pruskog orla

BEOGRAD- Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević na grudima je imao tetoviranog orla s krunom, koji frapantno podsjeća na pruskog orla.

Kralj Aleksandar bio je na vlasti od 1929. do 1934. godine kad je ubijen u atentatu u Marseju. Prema navodima Blica, neobičnu tetovažu otkrio je Nenad Jovanović koji ju je objavio u svojoj knjizi “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”. Jovanović je izjavio da je kralj Aleksandar imao veliku tetovažu orla preko cijelih grudi.

Za razliku od albanskog dvoglavog orla, ova je kraljevska tetovaža predstavljala jednoglavog orla široko raširenih krila i s mačem u lijevoj kandži. Orao na glavi ima krunu koja jako podsjeća na krunu Svetog Rimskog Carstva s pruskoga grba.

Autor knjige o srpskoj heraldici Nenad Jovanović ističe da je upotreba takvog heraldičkog simbola bez presedana kod jednog srpskog vladara, posebno ako se uzme u obzir da su upravo Karađorđevići vodili rat koji je značio i kraj njemačkog carstva i silazak dinastije Hohenzollerna s njemačkog prijestolja.

Kako je uopšte moguće da jedan srpski, odnosno jugoslovenski vladar na grudima ima simbol njima omražene Njemačke? Objašnjenje bi moglo biti u rodbinskim odnosima Karađorđevića s pruskom kraljevskom porodicom.

Aleksandar se 1922. godine oženio s rumunskom princezom Marijom koja je pripadala njemačkoj kraljevskoj porodici jer je njen djed, otac rumunskog kralja Ferdinanda I., bio njemački knez Leopold od Hohenzollern-Sigmaringena.

Početkom 20. vijeka tetoviranje je bilo popularno u najvišem sloju, među aristokratijom, pa Novosti pišu da je i austrougarski prestolonasljednik Ferdinand na grudima imao veliku tetovažu sa zmijama.

Priča kaže - a Novosti prenose da je utvrđena obdukcijom - da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip prošao točno kroz glavu zmije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije