Ex -Yu

Srbija: Vanredno zbog poplava u deset opština

Srbija: Vanredno zbog poplava u deset opština
Srbija: Vanredno zbog poplava u deset opština

ČAČAK/BEOGRAD -U deset opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina, bujica, poplava i aktiviranih klizišta koja su ugrozila stanovništvo i infrastrukturu.

Prema odluci lokalnih samouprava vanredna situacija je trenutno na snazi u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Ivanjici, Novom Pazaru, Arilju, Raška, Lučanima i Kraljevu.

Najugroženija mjesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će već sutra vlada uputiti pomoć u ta mjesta, a za sutra je zakazana i vanredna sjednica vlade povodom poplava, prenosi Tanjug.

Do sada je evakuisano više od 400 domaćinstava u Konjevićima i Preljini, a najkritičnije je u selima duž rijeke Čemernice. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

U opštini Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Ðeraću i Puhovu, osnovna škola danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra.

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen. JP "Rzav" nije u mogućnosti da vrši redovno snabdijevanje građanstva vodom, pa će u toku dana biti organizovano snabdijevanje vodom cisternama.

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen, a tokom protekle noći na teritoriji te opštine poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta, a poplavljeni su i brojni pomoćni objekati, kao i upravna zgrada i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević", Dom zdravlja...

U Požegi pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja biće poslata i žandarmerija, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, evakuisano je 100 stanovnika, a u pojedinim delovima grada nema struje, rekao je Tanjugu gradonačelnik tog grada Meho Mahmutović.

On očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija i ističe da se u Novom Pazaru, koji ima problema sa bujičnim poplavama, ruše divlji mostovi koji su postavljani uz rijeke, a koji prave veliki problem.

Inače, u Novom Pazaru Jošanica je odnijela dva mosta- jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji finansira Vlada Srbije.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rijekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je ranije danas direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

"To ne znači da nije došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata", rekao je Batalović Tanjugu.

Prema njegovim rječima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rijekama, Savi i Dunavu, gde važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Za sad nema opasnosti ni u Obrenovcu i Lazarevcu. Povišeni vodostaji su na Peštanu, Ljigu, Kolubari i Tamnavi, ali i dalje u granicama ispod redovne odbrane od poplava.

U opštini Kosjerić u toku noći bio je presječen put prema mjestu Seča Reka zbog nabujale rijeke Skrapež i angažovan je Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Užica na dežurstvu, dok zahtjeva za evakuacijom nije bilo.

Zabranjena je plovidba Savom od Srpca do Une, zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava, izuzev angažovanih od Civilne zaštite i institucija nadležnih za spašavanje lica i stvari.

Prekinut je železnički saobraćaj Požega-Čačak, nakon što se nabujala Zapadna Morava izlila kod željezničke stanice Jelen Do. Voda je prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici, pa je željeznički saobraćaj morao biti obustavljen.

U Trsteniku uvedena su pasivna dežurstva, a u pripravnosti su i sve komunalne službe i javna preduzeća i to je učinjeno zbog tendencije porasta vodostaja i očekivanih padavina u naradnih 24 sata.

U Pomoravskom okrugu za sada nema opasnosti od izlivanja rijeka, uprkos tome što kiša pada već 19 sati, rečeno je Tanjugu u štabovima za elementrane nepogode opština Cuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca i Grada Jagodine.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je ranije danas da je najvažnije da u najnovijem plavnom talasu nije bilo ljudskih žrtava.

On je upozorio da će, prema prognozama meteorologa, nestabilne vremenske prilike potrajati sve do 11. marta i pozvao sve nadležne službe, kao i stanovništvo na oprez i budnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije