Ex -Yu

Srbija izabrala

Srbija izabrala
Srbija izabrala

BEOGRAD - Građani Srbije danas su birali predsjednika države, poslanike u republičkom i vojvođanskom parlamentu i predstavnike lokalnih vlasti, a do zaključenja sutrašnjeg broja nisu bili poznati rezultati.

Ankete objavljene netom prije izbora pokazivale su blagu prednost Borisa Tadića i njegove koalicije, a izlaznost je do 18 časova iznosila 48,24 odsto.

Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke za predsjednika Srbije, nakon glasanja je rekao da očekuje pobjedu i dodao da je izborna odluka građana bitna za budućnost Srbije i stabilnost Evrope. Tadić je istakao da je poslije izbora najvažnije brzo formiranje vlade, donošenje snažnih i značajnih odluka u sferi makroekonomske politike, nastavak privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

"Očekujem pobedu, zato i učestvujem na izborima, a posle izbora idemo dalje, biće drugi krug, pa još jedna pobeda, strane investicije, datum za pregovore, novo umirenje Srbije i regiona i izgradnja normalnog, pristojnog i civilizovanog društva", rekao je aktuelni srbijanski predsjednik.

Tomislav Nikolić, kandidat Srpske napredne stranke za predsjednika Srbije i glavni Tadićev protivkandidat, rekao je da će on biti pobjednik na izborima, te da će buduću vladu Srbije formirati njegova stranka.

"SNS će o vladi razgovarati sa strankama koje javno podrže program SNS-a, ali neće sabirati do 126, makar se izbori ponovili za nekoliko meseci", rekao je Nikolić.

Nakon što je glasao, Vojislav Koštunica, predsjednički kandidat Demokratske stranke Srbije, poručio je da Srbija bira da li će nastaviti da trpi uslove, ucjene i poniženja iz Brisela.

"Srbija bira između puta da EU nema alternativu i političke neutralnosti", rekao je Koštunica.

Bolji izborni rezultat nego na prošlim izborima očekuje i Ivica Dačić, kandidat koalicije SPS-JS-PUPS za predsjednika Srbije.

"Sigurno ćemo biti važan faktor na novoj političkoj sceni Srbije", rekao je Dačić nakon glasanja na Dedinju.

Optimista je i Jadranka Šešelj, predsjednički kandidat SRS-a, koja takođe vjeruje u dobar rezultat.

"Svima će biti bolje ako Boris Tadić ode s vlasti, a Tomislav Nikolić ne dođe", istakla je ona.

Mlađan Dinkić, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije, izjavio je da očekuje da će URS na izborima ostvariti dvocifren rezultat i da je veliki broj građana Srbije prepoznao ideju jačanja regiona, te da mu nije važno da li će URS biti u vlasti.

Uvjeren u dobar izborni rezultat je i Čedomir Jovanović, kandidat Preokreta za predsjednika Srbije.

"Prve poruke koje posle izbora treba saopštiti građanima su one koje će istinito opisati stanje u zemlji i jasno kandidovati rešenja. Potrebno je uspostaviti novi red i prevazići podele koje nas onesposobljavaju za normalan rad", rekao je Jovanović.

Vuk Jeremić, kandidat za poslanika liste "Izbor za bolji život", je rekao da će na izborima biti iznenađenja, ali da je najvažniji drugi krug predsjedničkih izbora 20. maja.

"Ovo je tek kraj prvog poluvremena, drugi krug predsedničkih izbora 20. maja biće najvažnije odlučivanje", rekao je Jeremić.

Tokom izbornog procesa zabilježeno je nekoliko kršenja predizborne ćutnje, zbog čega je Republička radiodifuzna agencija (RRA) naložila kablovskim operaterima u Srbiji da obustave emitovanje prvog programa Hrvatske radio-televizije, sarajevske televizije OBN i srpske televizije Kopernikus 3 - Svet plus.

"Programi tih televizija su prekinuti u mrežama kablovskih operatera jer su emitovali sadražaje kojima su kršili predizbornu tišinu", rekao je Goran Karadžić, zamjenik predsjednika RRA.

Predrag Zagorčić, predsjednik Izborne komisije Novog Sada, potvrdio je da je nakratko došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu u novosadskom naselju Sajlovo, kao i da je policija privela jednu osobu zbog navodne kupovine glasova ispred tog mjesta. Kako se nezvanično navodi, osoba je nudila 18 evra građanima da glasaju za određenu političku stranku.

Biračka mjesta su zatvorena u 20 časova, a prvi rezultati će pristići tokom večeri.

Pravo glasa ima 6.770.013 građana, koji su birali predsjednika države između 12 predsjedničkih kandidata, kao i 250 poslanika republičkog parlamenta s 18 izbornih lista. Očekuje se da nijedan kandidat za predsjednika neće u prvom krugu osvojiti više od 50 odsto glasova, zbog čega se konačna odluka očekuje u drugom krugu za 14 dana.

Brojke

6.770.013 građana ima pravo glasa

12 kandidata za predsjednika

250 mjesta za poslanika u republičkom parlamentu

U BiH 400 birača

U BiH je za izbore u Srbiji registrovano 400 birača, od čega 100 u Ambasadi Srbije u Sarajevu i 300 u Generalnom konzulatu u Banjaluci.

Na oba biračka mjesta izlaznost je iznosila nešto više od 81 odsto, a tokom glasanja nije bilo nikakvih incidenata. Ninoslav Stojadinović, ambasador Srbije u BiH, nakon glasanja je rekao da je ovo prvi put poslije uspostavljanja višepartijskog sistema u Srbiji da se održavaju redovni opšti izbori, te da je već to uspjeh za Srbiju.

"Srbija je prilično uznapredovala po pitanju demokratije. Tokom poslednjeg mandata ove vlade ili tokom druge polovine došlo je do izuzetnog poboljšanja odnosa u regionu. Naravno, tu nije zaslužna samo Srbija, nego i građani drugih država regiona, koji su izabrali svoje predstavnike u parlamentima, tako da je ovo možda najbolji period od onog krvavog rata i mi smo na to ponosni", rekao je Stojadinović.

Neki od glasača u Sarajevu nisu bili ažurni, pa su zaboravili da se prijave za glasanje u BiH do 14. aprila, do kada je bio rok.

"Nismo stigli kući u Beograd da se vratimo, a nismo se ni na vreme prijavili za glasanje u Sarajevo. Eto, došli smo obaviti svoju građansku dužnost, ali ne može, šta ćemo", kaže nam bračni par Babić.

Većina anketiranih birača koje smo zatekli ispred Ambasade Srbije u Sarajevu nakon što su glasali, rekli su nam da očekuju promjene, ali da vjeruju kako će Boris Tadić ponovo biti predsjednik Srbije.

"Ako je verovati anketama, mislim da je Boris Tadić pobednik, on i njegova stranka. Ako ne prođe stranka koja je Srbiju dogurala do EU, onda će to biti katastrofa, ja verujem da će pobediti Demokratska stranka i Tadić", kazao je Savo Živančev.

Tuča u Leskovcu

Na biračkom mjestu kod Leskovca juče je tokom izbora u Srbiji došlo do tuče glasača, a jedna žena se onesvijestila, javljaju beogradski mediji.

Tuča se dogodila na biračkom mjestu broj 26, u sjedištu Fudbalskog kluba Veternica u Podvorcu, a do incidenta je došlo zato što su svi birači htjeli odjednom da uđu i glasaju.

Članovi Biračkog odbora rekli su da su tri puta zvali policiju, ali da niko nije došao.

Na tom biračkom mjestu je do 13.30 glasalo 30 odsto birača.

Zukorlićevi plakati po Sarajevu

Ulice Sarajeva su u nedjelju, na dan predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, osvanule oblijepljene plakatima muftije novopazarskog Muamera Zukorlića, kandidata za predsjednika Srbije, kojima pozivaju glasače da glasaju za njega.

Ninoslav Stojadinović, ambasador Republike Srbije u BiH, je rekao da su izborna pravila u Srbiji jasna, te da svi kandidati imaju pravo da se promovišu na razne načine.

"Ako je to njegovo viđenje i ako je ovo biračko telo na koje on računa, mislim da ovo ni u kom slučaju neće uticati na rezultat izbora, a više govori o ljudima koji koriste taj način promocije, propagande nego o državi Srbiji, koja je maksimalno korektno odradila izbore", rekao je Stojadinović.

Kosovo

Do 14 časova na Kosovu i Metohiji glasalo je 17 odsto od ukupno 109.000 upisanih birača, podaci su OEBS-a.

Glasanje na Kosovu i Metohiji u popodnevnim časovima protiče bez incidenata, osim što na biralištima u pojedinim opštinama nisu ažurirani birački spiskovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije