Ex -Yu

Srbija je nastala braneći se na Ceru

Srbija je nastala braneći se na Ceru
Srbija je nastala braneći se na Ceru

LOZNICA, TREBINJE - Srbi više neće ratovati i upravo je obilježavanje 100 godina od Cerske bitke posvećeno miru, bez obzira na to što obilježava briljantnu vojnu pobjedu, kazao je danas Milorad Dodik, predsjednik RS.

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje junacima Cerske bitke u Tekerišu, kod Loznice, danas je obilježen vijek od slavne borbe u koju je srpsku vojsku poveo general Stepa Stepanović.

"Srbi sada moraju da se posvete razvoju svoje državnosti i u RS i u Srbiji", rekao je Dodik po povratku u Trebinje.

Dodao je i da srpski narod mora da ojača državne kapacitete i da shvati da je borba za budućnost borba za nova radna mjesta, za pobjede u ekonomiji, kulturi, sportu...

Poklonivši se sjenima cerskih junaka, Aleksandar Vučić, premijer Srbije, podsjetio je da je Srbija nastala prije 100 godina, braneći sebe na Ceru i da su tada u malu Srbiju vjerovali svi koji su vjerovali u slobodu.

"Srbija je danas spremna da od zemlje za koju je vredelo umreti postane zemlja u kojoj vredi živeti. Nije baš lako stajati ovde gde su stajali vojvode Putnik i Stepanović i gde je Srbija gladna i bosa stekla svoj ponos i svoje ime", poručio je Vučić

Prijestolonasljednik princ Aleksandar Drugi Karađorđević je istakao da su se preci srpskog naroda i njegova vojska dokazali, a da su današnje generacije na ispitu.

Da se junaštvo ne zaboravi, njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u spomen-crkvi na Ceru, a potom i pomen na platou ispred centralnog spomenika, na kojem stoji poruka "Vaša dela su besmrtna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije