Ex -Yu

Srbija na meti 15 terorista

Srbija na meti 15 terorista
Srbija na meti 15 terorista

U Srbiji postoji od 10 od 15 osoba koje su spremne da u svakom trenutku izvrše teroristički napad, podaci su bezbjednosnih službi!

Svi oni se nalaze pod budnim okom Bezbednosno-informativne agencije. Njihove potencijalne mete su veliki centri - Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac... i veliki događaji, poput koncerata, ili komercijalni objekti, kroz koje svakodnevno prođe mnogo ljudi.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti, ističe da u svakoj zemlji, pa i u Srbiji postoje „meki“ ciljevi, tačnije veliki tržni centri, koncerti ili druga mjesta gdje se ljudi masovno okupljaju, koji bi mogli biti potencijalna meta terorističkotg napada.

Teroristi među izbjeglicama?!

Stručnjaci za bezbjednost navode i da je moguća pojava terorističke grupe koja bi se pomiješala sa hiljadama sirijskih izbjeglica koje hrle put Srbije, ali da takve grupe sigurno ne bi napadale našu zemlju nego bi bile zainteresovane za ciljeve u nekom od većih evropskih gradova. Zoran Dragišić ističe da te grupe nemaju interes da napadnu srpske objekte, već da su one pre zainteresovane za ciljeve u Evropi.

''Da li će neki meki cilj biti napadnut, zavisi od procene terorističke grupe. To, da li ona ima interes od tog napada, definiše upravo ta grupa. Ipak, treba znati da naša BIA ima pod prismotrom sve takve i slične potencijalne mete. Takođe, nema u Srbiji 5.000 osoba koje su spremne na terorizam, njih najviše ima 15, a BIA vrlo dobro zna ko su te osobe'',  navodi Dragišić.

Vojno-politički komentator Ljubodrag Stojadinović ističe da je u Srbiji moguća pojava „tranzitnog terorizma“.
''Teroristi su zainteresovani za ciljeve u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj. U Srbiji, kroz koju prolaze na putu ka EU, oni bi mogli da učine nešto samo ukoliko ih nešto iziritira. Iz tog razloga bi oni mogli da napadnu neki tržni centar, koncert, sportsku utakmicu... Ipak, smatram da naša Služba radi dobar obaveštajni posao, što je ključno u sprečavanju terorističkih napada, jer kada on jednom počne, to znači propust obaveštajnih službi'', navodi Stojadinović za „Alo!“.

On ističe da je uvijek moguća pojava nekog fanatika samoubice i njih je teško otkriti, jer niko ne zna šta je u „ludoj glavi“.
''Iskustvo koje sam dobio iz razgovora sa Izraelcima pokazuje da je 95 odsto uspešne odbrane od terorizma obaveštajni rad. I koliko znam, BIA zasad to dobro radi'', rekao je on.

Srbija u slučaju napada reaguje po inerciji

Marko Milošević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, navodi da u Srbiji nije definisano šta je to kritična infrastruktura.
''Dakle, ako se dogodi neki napad, država reaguje po inerciji. Nema jasno utvrđenih pravila na koji način se postupa u određenim trenucima. Zato, recimo, dolazi do situacija da privatna firma dobije posao obezbeđivanja Hidroelektrane „Đerdap“, jer je dala bolju ponudu od već postojeće tamošnje službe za obezbeđivanje. I tako se, dakle, obezbeđivanje bitnih objekata radi neplanski, i to sa privatnim firmama'', naveo je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije