Ex -Yu

Srbija otvara poglavlje 23 krajem godine?

Srbija otvara poglavlje 23 krajem godine?
Srbija otvara poglavlje 23 krajem godine?

Naredni korak Srbije u procesu pristupanja EU mogao bi da bude prolongiran do kraja godine ako narednih dana ne bude pomaka u vezi sa hrvatskom blokadom pregovaračkog poglavlja 23, ali konačna odluka o tome očekuje se 28. juna na Evropskom savjetu.

Neimenovani izvori "Novosti" u Briselu naveli su da "curi" vrijeme za obavljanje tehničkog dijela posla da bi pregovori o poglavlju 23 počeli za vrijeme predsjedavanja Holandije, odnosno do kraja juna.

"U slučaju propuštanja ovog roka, vrlo lako bi se moglo desiti da se sve tempira tek za decembar, kada predsjedavanje EU završava Slovačka", naveli su isti izvori.

Prema informacijama pomenutog lista, zbog nedostatka konsenzusa među članicama Evropska komisija još ne može da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23.

Tu poziciju mora da prouči i odobri svih 28 članica prije nego što bude dato zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja.

Zagreb i dalje ne odustaje od tri uslova za ovo poglavlje - ukidanje zakona Srbije o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, uvođenje garantovanih mjesta za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i potpuna saradnja sa Hagom.

Na mrginama Savjeta za spoljne poslove danas bi o tome trebalo da razgovaraju šefovi diplomatija Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, Austrije Sebastijan Kurc i Hrvatske Miro Kovač.

Pojedine članice EU, među kojima su najaktivnije Njemačka i Austrija, vrše pritisak na Hrvatsku da popusti.

Šefovi evropskih država i vlada okupiće se na Evropskom savjetu 28. juna, a među glavnim temama samita biće i pitanja proširenja, pogotovo sporno poglavlje 23, za čije je otvaranje Srbija potpuno spremna.

Tog dana trebalo bi da bude donesena konačna odluka da li se poglavlje otvara ili će Srbija morati još da sačeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije