Ex -Yu

Srbija prva dobija zakon o nestalim bebama

Srbija prva dobija zakon o nestalim bebama
Srbija prva dobija zakon o nestalim bebama

BEOGRAD- Poseban zakon o nestalim bebama (lex specialis) biće donijet do kraja maja naredne godine, najavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

Ministri pravde i zdravlja Nikola Selaković i Zlatibor Lončar dogovorili su se da u cilju efikasnog sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava donesu poseban zakon o nestalim bebama, a za tu odluku danas su dobili i podršku roditelja nestalih beba.

Ministar zdravlja naglasio je da je Srbija prva država u Evropi i svijetu u kojoj će biti donijet poseban zakon o nestalim bebama, čiji je cilj da se utvrdi istina i pravda, kako se nešto slično više ne bi dešavalo.

"Danas se u porodilištima strogo insistira na poštovanju pravila, a to je da roditelji vide mrtvo dete, da učestvujete u sahranjivanju, uvodi se video nadzor", rekao je Lončar.

On je rekao da su dobili prijedlog da se radi otisak prstiju majke i djeteta i da će ministarstvo takav prijedlog podržati, a ako bude potrebno i finansirati, kako se slične stvari ne bi ponavljale.

Roditelji nestalih beba zadovoljni su što će biti usvojen poseban zakon, jer su oni na tome insistirali od samog početka.

Predstavnik Beogradska grupa roditelja Nikola Šegrt kaže da krađe beba u budućnosti neće biti tek onda kada se rješi gdje su nestala njihova djeca.

"Nama je jedini cilj istina o našoj deci, nikakva materijalna odšteta", rekao je Šegrt.

Majka nestale bebe Mirjana Novak rekla je da će roditelji učestvovati u donošenju zakona i da je ovo veliki korak i pobjeda roditelja, jer državne institucije, kako kaže, svih ovih godina nisu htjele da sarađuju sa roditeljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije