Ex -Yu

Srbija sprema tužbu protiv učesnika u agresiji na SR Jugoslaviju

Srbija sprema tužbu protiv učesnika u agresiji na SR Jugoslaviju
Srbija sprema tužbu protiv učesnika u agresiji na SR Jugoslaviju

BEOGRAD - Advokat Srđan Aleksić, koji će predvoditi pravni tim za sačinjavanje tužbe protiv NATO-a za materijalnu i nematerijalnu štetu nanesenu građanima tokom bombardovanja SR Jugoslavije, rekao je da će tužba biti podnesena protiv 20 zemalja članica, koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji.

"Podnećemo tužbu protiv zemalja-članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Biće podnesene pojedinačne tužbe protiv 20 zemalja, rekao je Aleksić za Sputnjik.

On je dodao da se postupci neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno, jer su sudovi tih zemalja nadležni za kršenje prije svih, člana sedam Povelje UN, koja zabranjuje primjenu agresije protiv bilo koje zemlje.

"NATO je prekršio peti i šesti član svog Statuta, jer je on odbrambeni, a ne napadački savez. Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje", pojasnio je Aleksić.

On je naveo da bi pravni tim trebalo da sačini blizu 20 predmeta, za koje postoje čvrsti materijalni dokazi potkrijepljeni medicinskom dokumentacijom, koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja oboljelih od karcinoma i korištenja uranijumske municije.

Prema njegovim riječima, na teritoriju SR Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona uranijuma, a od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 odsto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi.

"Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dete. Od 1999. godine do danas broj obolelih od karcinoma je petostruko porastao. Stanovništvo masovno oboleva, pre svega na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji", istakao je Aleksić.

On je dodao da su tokom agresije bombardovani i takozvani "hazard objekti", koji po međunarodnom ratnom pravu ne bi smjeli da budu bombardovani, a riječ je o objektima hemijske i petrohemijske industrije.

"Da je naša tvrdnja tačna govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu, jer je poslala svoje karabinjere na Kosmet, na lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom. Od karcinoma je obolelo 45 vojnika i Italija plaća velike odštete zbog toga", rekao je Aleksić.

On je naveo da Italija plaća između 200.000 i 1.200.000 evra po svakom oboljelom vojniku, te da se osnovna tvrdnja pravnog tima zasniva upravo na tome da su i vojnici, koji su učestvovali u agresiji oboljeli od karcinoma i da njihove države plaćaju odštetu za to.

"Postoji i jedan vojnik u Velikoj Britaniji, koji je bio u kontaktu sa uranijumom u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obavezuje da mu plati odštetu", dodao je Aleksić.

Tužbom će biti obuhvaćene i posljedice nastale korištenjem kasetnih bombi, od kojih je poginuo veliki broj ljudi, kao i bombardovanje hemijskih i petrohemijskih postrojenja, zbog kojih je velika količina nafte i benzina dospjela u zemlju i vazduh.

"Nedopustivo je da bilo koja zemlja bude bombardovana osiromašenim uranijumom, jer je vreme raspada uranijuma u životnoj sredini između četiri i pet milijardi godina. Zato ćemo zahtevati od tuženih zemalja da donesu neophodnu opremu i pre svega počiste teren", istakao je Aleksić.

U toku je formiranje tima koji će na prijedlog Srpske kraljevske akademije, a uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja ujediniti najbolje advokate iz Srbije, ali i iz zemalja EU, Rusije, Kine i Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije