Ex -Yu

Srbija u decembru otvara tri nova poglavlja?

Srbija u decembru otvara tri nova poglavlja?
Foto: Ilustracija | Srbija u decembru otvara tri nova poglavlja?

BEOGRAD - Tri poglavlja u poregovorima o članstvu u Evropskoj uniji Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, pišu "Novosti" u izdanju od ponedjeljka.

Prema pisanju lista, kako Uniji trenutno predsjedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve kako bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama.

Posljednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksembrugu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva zatvorena.

"Novosti" podsjećaju da je Srbija već tada bila spremna za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje.

U fiokama briselske administracije na čekanju su: Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18).

"Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri", kaže za "Novosti" visoko pozicionirani izvor iz Evropskog savjeta.

Sagovornik dodaje da bi zbog toga bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine.

Srbija planira da za otvaranje pripremi još jednu oblast, poglavlje koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja.

U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga.

Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila mjerila za otvaranje ovog poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije