Ex -Yu

Srbiji Titov automobil i vila na Bledu, Sloveniji umjetnine

Srbiji Titov automobil i vila na Bledu, Sloveniji umjetnine
Srbiji Titov automobil i vila na Bledu, Sloveniji umjetnine

BEOGRAD -- Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar dogovorili su naredne korake u rješavanju pitanja nasljeđa bivše Jugoslavije.

Vučić je na konferenciji za novinare poslije sjednice dvije vlade rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umjetnine, te da će ta pitanja biti rješena u prijateljskom duhu.

"Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u Njujorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeiji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu", rekao je Vučić.

Cerar je rekao da dvije zemlje sarađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

"S tim procesom ne smijemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Saradnja sa Srbijom će podstaći bolju saradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Cerar.

On je istakao da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije