Ex -Yu

Srbiji od Kine donacija od 35 miliona juana

Srbiji od Kine donacija od 35 miliona juana
Srbiji od Kine donacija od 35 miliona juana

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija dobila donaciju od Kine u visini od 35 miliona juana (oko 4,5 miliona evra), koju može da iskoristi i za vraćanje određenih kamata.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Li Kećijangom, rekao da je postignut  još povoljniji sporazum sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac.

On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Vučić je rekao i da je dogovoreno formiranje radnih grupa sa Mađarskom i Makedonijom, a uskoro i sa Grčkom, i da će se do 20. januara izaći sa zajedničkim stavom o modelu finansiranja pruge od Budimpešta do Beograda, i kasnije od Beograda do Skoplja i dalje prema Atini.

Dačić zadovoljan rezultatima susreta sa delegacijom Kine

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je prezadovoljan rezultatima susreta sa delegacijom Kine, koju je predvodio premijer Li Kećijang.

On je rekao da se Srbija ne vezuje samo za inicijativu koja je vrijedna 10 milijardi dolara, već želi da ima odnose sa Kinom koji će dovesti do toga da ta cifra bude daleko veća.

"Ne vezujemo se samo za ovu inicijativu koja vredi 10 milijardi dolara, a za koju mnoge zemlje nisu izradile konkretne projekte. Mi želimo da imamo odnose sa Kinom koje će daleko prevazići tu cifru, a to znači da razvijamo bliske odnose u mnogim sferama, poput energetike, infrastrukture", rekao je Dačić novinarima.

On je naglasio da su Kinezi zainteresovani za uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda, ali je ukazao da ih mi nemamo dovoljno za tako veliko tržište.

"Kao država smo omogućili našoj privredi da proda sve što proizvede, pošto imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, i sada nam se otvara kinesko tržište", dodao je Dačić.

On je kazao da je potpisano mnogo bilateralnih sporazuma iz različitih oblasti, čime je stvorena ugovorna pravna osnova za bolju saradnju.

Dačić je, govoreći o jednom od brojnih projekata, pomenuo prugu Beograd-Budimpešta, za koju je kazao da očekuje da će biti započeta u nekoliko narednih mjeseci, što će doprineti revitalizaciji privrede i podsticanju rasta društvenog proizvoda.

Takođe je ukazao i na značaj političke saradnje sa Kinom dodajući da je dogovorio sa kineskim kolegom razmjenu redovnih posjeta i zauzimanje zajedničkog stava kada je riječ o multilateralnim pitanjima.

"Kina uz Rusiju ima odlučujuću ulogu kada je reč o nacionalnim interesima Srbije", podvukao je Dačić, misleći na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije