Ex -Yu

Srbima ni imigranti ne mogu pomoći da dignu natalitet

Srbima ni imigranti ne mogu pomoći da dignu natalitet
Srbima ni imigranti ne mogu pomoći da dignu natalitet

BEOGRAD - U Srbiji djeca čine svega 14 odsto stanovništva, a negativni priraštaj je iz godine u godinu sve izraženiji, dok su šanse da se srpska nacija podmladi minimalne, čak i u slučaju imigracije stranaca, kaže Ivan Marinković iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu.

On je rekao da su za prosti opstanak nacije potrebna bar dva djeteta u svakoj porodici, a kod Srba se rađa 1,4 djece.

"Ako nam rađanje ostane na tom nivou, čak i kada bi godišnje oko 30.000 ljudi imigriralo u Srbiju, opet bi se odnos starih i mladih do 2050. godine dvostruko pogoršao", kaže Marinković za "Večernje novosti".

Tek ako bi se do 2020. godine podigao nivo rađanja, a godišnje stizalo oko 50.000 stranaca, Srbija bi sredinom vijeka, kaže on, imala oko 15 odsto šanse da se zaustavi starenje nacije.

"Može da se napravi idealan model rađanja i imigracije, koji bi sigurno zaustavio starenje u Srbiji, ali to nije realno. Jer, po tom modelu, svaki par bi trebalo da ima tokom narednih decenija četvoro ili petoro djece, ali i mnogo stranaca bi trebalo doći da živi u Srbiju, što je teško verovati dok ne postane bogatija i privredno jača zemlja", rekao je Marinković.

On ističe da je nedovoljno rađanje za prostu reprodukciju u Srbiji otpočelo od sredine 20. vijeka, što praktično znači da nijedna generacija žena rođenih poslije Prvog svjetskog rata nije rodila dovoljan broj djece za prostu reprodukciju.

"Za deceniju biće nas manje oko 400.000. Ako tome dodamo činjenicu da se iz Srbije svake godine iseljava više od 5.000 mladih, onda ne čudi što se Srbija našla na listi UN među zemljama sa katastrofalnom demografskom projekcijom", rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije