Ex -Yu

Srbin traži odštetu u Italiji: Strpali ga u zatvor umjesto Hrvata

Srbin traži odštetu u Italiji: Strpali ga u zatvor umjesto Hrvata
Foto: Ilustracija | Srbin traži odštetu u Italiji: Strpali ga u zatvor umjesto Hrvata

ZAGREB - Umjesto osumnjičenog narko dilera Ivana Božovića iz Hrvatske, italijanska policija uhapsila je njegovog imenjaka i prezimenjaka rodom iz Srbije. Muškarac je osuđen na šest i po godina zatvora, od čega je 17 mjeseci proveo iza rešetaka prije nego što je utvrđeno da se radi o krivom čovjeku.

Sada mu italijanska država, zbog ove greške, mora platiti 130.000 evra odštete.

Uhapšen po potjernici

Božović je uhapšen 25. novembra 2012. godine na granici sa Slovenijom. Istražitelji su, naime, imali informaciju, da se radi o čovjeku za kojim je raspisana potjernica. Zbog toga mu je određen istražni zatvor, te je ubrzo i izručen Italiji. U idućih nekoliko mjeseci protiv njega je proveden i sudski postupak, u kojem je proglašen krivim zbog učestvovanja u krijumčarenju droge, te kažnjen sa šest i po godina zatvora.

Tek tada, 17 mjeseci od hapšenja, utvrđeno je da se ne radi o Božoviću koji je doista bio dio kriminalnog lanca, već o čovjeku istog imena i prezimena. Obojica su, utvrđeno je takođe, rođena 28. decembra 1970. godine. Ali, Ivan Božović kojeg je Italija tražila rođen je u Hrvatskoj, a ovaj koji je uhapšen i osuđen, rodio se u Srbiji.

Do greške u identifikaciji došlo jer mu je u pasošu bio naveden drugačiji identifikacioni broj. Inače, riječ je o sinu bivšeg javnog tužitelja u Sarajevu i oženjen je kćerkom bivšeg premijera, javlja TGCom24, prenosi Net.

U Italiju krenuo kao trgovac

Iako je zbog nezakonitog pritvaranja tražio odštetu od 300.000 evra, odlukom suda u Milanu, Božoviću je dosuđeno 130.000. Odmah nakon hapšenja on je negirao bilo kakvu povezanost s ostalim ljudima iz kriminalne grupe, uvjeravajući istražitelje i sud da je prema Italiji krenuo kao trgovac.

U nalogu za njegovo hapšenje nalazili su se dokazi prikupljeni isključivo prisluškivanjem koja je dovela do identifikacije dvije grupe dilera hašiša.

(net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije