Ex -Yu

Šreder: Vučić i Srbija sidro stabilnosti u regionu

Šreder: Vučić i Srbija sidro stabilnosti u regionu
Foto: Ilustracija | Šreder: Vučić i Srbija sidro stabilnosti u regionu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija su sidro stabilnosti u veoma teškom regionu, ocijenio je danas specijalni izaslanik njemačke vlade Gerhard Šreder.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, čijem je prijemu povodom inauguracije prisustvovao u ime zvaničnog Berlina, kazao da je veoma značajno jačanje veza među liderima u regionu, a s obzirom na sve što je do sada urađeno, ovaj region pokazuje da ide naprijed. 

Prenio je da je sa predsjednikom Srbije razgovarao o nizu tema, kako iz oblasti međunarodne politike, tako i stanja u regionu. 

"Moj utisak je da su predsjednik Srbije i Srbija sidro stabilnosti, i to u jednom teškom regionu. Mislim da se region kreće ka dobrom smjeru, da napreduje", naglasio je Šreder.

Na pitanje o vezama Srbije sa Rusijom bivši njemački kancelar je podvukao da ne vidi zašto bi Srbija mijenjala svoj proevropski kurs. 

"Predsjednik Srbije je odlučan da napreduje u približavanju EU, sve do članstva. Kao što je sinoć u svom govoru rekao želi sve tješnje odnose sa EU, a na drugoj strani ne vidim šta može smetati da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom. I treba da ih ima, to je potpuno razumljivo", poručio je Šreder. 

On je ocijenio da je Srbija, sa predsjednikom Vučićem, na odličnom putu i da ima dobre odnose sa Njemačkom, što je, takođe, značajno. 

Ukazao je da su odnosi Njemačke prema Srbiji nadstranački, odnosno da su za njih zainteresovane sve partije, dodajući da je dokaz toga što je on imenovan izaslanikom njemačke vlade, koju čine demoshrišćanska CDU/CSU i Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je on nekada bio lider, na inauguraciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije