Ex -Yu

Srpski Interpol traži 1.160 lica

Srpski Interpol traži 1.160 lica
Srpski Interpol traži 1.160 lica

BEOGRAD - Srpski Interpol trenutno u sistemu ima 1.160 aktivnih međunarodnih crvenih potjernica, od kojih je na zvaničnom sajtu objavljeno 13, rekao je načelnik Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Milan Dimitrijević.

On je negirao navode pojedinih medija da nije raspisana potjernica za Markom Milićevim, koji je automobilom usmrtio Luku Jovanovića, pobjegao sa mjesta zločina, a potom napustio zemlju.

"Interpol ima svoju metodologiju rada koju je Srbija u potpunosti prihvatila. To što poternica nije objavljena na zvaničnom sajtu ne znači da ona nije raspisana", objasnio je Dimitrijević za "Danas".

On je naglasio da je Srbija prošle godine preko Interpola tražila hapšenje više od 1.000 ljudi, a da je najznačajnije ime sa tog spiska i osoba koja je u međuvremenu postala dostupna pravosudnim organima - narko bos Darko Šarić.

"Od 13 osoba, čije crvene poternice su objavljene na sajtu Interpola u javnosti su najpoznatija imena Mire Marković i Marka Miloševića. Oni su nedugo nakon hapšenja Slobodana Miloševića otišli u Rusiju, gde se i danas nalaze. I pored Interpolove poternice, oni nisu uhapšeni, jer su ruske vlasti odbile da to učine", kaže Dimitrijević.

On je ukazao da Srbija međunarodne potjernice raspisuje nezavisno od težine učinjenog krivičnog djela, za razliku od većine članica Interpola, koje potjernice raspisuju uglavnom za počiniocima krivičnih dijela sa visokim stepenom društvene opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije