Ex -Yu

Srpski plaćenici pokušali ubiti Mamića za 50.000 maraka?

Srpski plaćenici pokušali ubiti Mamića za 50.000 maraka?
Foto: Arhiva | Srpski plaćenici pokušali ubiti Mamića za 50.000 maraka?

Istraga o atenatu na savjetnika Dinama Zdravka Mamića do sada nije dala rezultata. Ipak, policija ima trag i sumnja se da su napad izvršili Srbi.

Bezbjednosne službe provjeravaju informaciju da li je za atentat, koji se krajem avgusta dogodio kod Tomislavgrada, plaćeno 50 000 KM. Velika je vjerovatnoća da je taj novac iz kriminalnog miljea upravo povezan s Mamićem. No, činjenica da je cijela akcija bila amaterska djelimično se kose s ovim navodima, iako mediji spekulišu da su napadači možda i namjerno ostavili takav utisak.

Klasična sačekuša

Policija je takođe na tragu neslužbenim informacijama da su dvojica Srba plaćenika bila angažovana za napad. Mamić je, podsjetimo, napadnut u mjestu Vidovići dok je izlazio prema spomen-obilježju gdje se trebao pomoliti za oca koji je preminuo na tom mjestu.

Na mjestu događaja pronađena je čaura kalibra 7,65 mm. Po jednom navodu i policijskim izvještajima, nijedan profesionalac ne bi propustio pokupiti čauru i ostaviti trag, a s druge strane, veliki je uspjeh s razmjerno velike udaljenosti pogoditi bilo koga u tijelo. S obzirom da se radi o takvome kalibru oružja, najčešće se radi o pištoljima marke Zastava, Berreta, ali i Škorpiona. Međutim, ko god da je bio izvršilac, znao je da će Mamić baš toga dana stići u mjesto kod Zidina na godišnjicu smrti svog oca, koji je tu preminuo 2003. godine. Taj je napad označen kao klasična sačekuša, jer su napadači čak iskopali jedan dio zemlje te postavili grmlje, čekajući pogodan trenutak kako bi ispalili nekoliko hitaca.

Svedoci događaja su vidjeli dvije osobe kako bježe, a oni su s mjesta odakle su ispalili hice mogli jasno vidjeti spomen-obilježje Zdravkova oca. Policija je u pratnji dežurnog tužioca provela detaljnu istragu na mjestu događaja te je ovaj slučaj okarakterisala kao pokušaj ubistva.

Četiri napada za tri godine

S obzirom da je blizu granica s Republikom Hrvatskom, nije isključeno da su tamo pobegli. U istragu ovoga napada uključio se i MUP Republike Hrvatske. U posljednje tri godine na Mamića su izvršena četiri napada. Uz Tomislavgrad, gdje se dogodio najopasniji od svih, Mamić se u Splitu potukao s Ivom Begom, na njega su bacali baklje i boce dok je išao na sud zbog tog sukoba, a prije dva mjeseca nakon udarca mladića završio je u moru.

(Večernji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije