Ex -Yu

Srpski policajci tražiće odštetu od Srbije?

Srpski policajci tražiće odštetu od Srbije?
Srpski policajci tražiće odštetu od Srbije?

KOSOVSKA MITROVICA - Civilna zaštita srpskih opština sa sjevera Kosova neće biti integrisana u bezbjednosne strukture samoproglašenog Kosova, a srpski policajci mogli bi da zatraže milionsku odštetu od Srbije.

Dogovor o integraciji pripadnika civilne zaštite "pao je u vodu" pošto je Upravni sud iz Niša  poništio  Rješenje o specijalnom penzionisanju pripadnika MUP-a Srbije raspoređenih na teritoriji Kosova i  Metohije.

Policajci su spremni, kako za Srnu kaže Predrag Đorđević, predsjednik nezavisnog policijskog Sindikata, da sa predstavnicima Vlade Srbije i Kancelarije za Kosmet pronađu adekvatno rješenje, "koje ni u kom slučaju neće biti istovetno rešenju iz Brisela".

"Upozoravali smo da je odluka o penzionisanju pripadnika MUP-a Srbije sa Kosmeta neustavna i nezakonita, ali nismo naišli na razumevanje odgovornih u Vladi i MUP-u Srbije", ističe  Đorđević.

Ukoliko ne bude postignuto kompromisno rješenje, "nasilno penzionisani" pripadnici MUP-a zatražiće naknadu štete, što će državnu kasu Srbije koštati milione evra.

"Želimo da izbegnemo sukob sa državom Srbijom, ali to podrazumeva da se ne donose rešenja `preko kolena` i  bez ikakvih konsultacija sa nama, koji smo opstali na Kosmetu od 1999. godine do danas" - upozorava Đorđević.

Kseniji Božović,  predsjedniku Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, nije jasno kako će integracija "civilne zaštite" biti provedena, jer su njeni pripadnici  predhodno bili dio srpskih policijskih i vojnih struktura.

Ona upozorava da će,  ukoliko se primjeni Briselski sporazum, znatan broj srpskih pripadnika Civilne zaštite ostati bez posla.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri tvrdi da je u Briselu  dogovoreno da  se u "kosovske bezbjednosne strukture" /bezbjednosne snage i  policiju/  integrišu samo oni pripadnici civilne zaštite koji prođu bezbjednosnu provjeru komisije MUP-a Kosova.

Kada ih provjere i odaberu - biće  raspoređeni dijelom u kosovsku policiju, zatim u vatrogasne jedinice, jedinice za intervencije u vanrednim situacijama te u agencije koje će obezbjeđivati objekte institucija samoproklamovanog Kosova.

Tahirijeva tvrdi  da će sve objekte sa kompletnom opremom koji su bili ustupljeni na korišćenje Cvilnoj zaštiti na području četiri opštine na sjeveru Kosova  preuzeti "nadleže kosovske  institucije".

 

Na tim objektima biće istaknuti simboli samoproglašenog Kosova - zastava  i grb.

 

Sporazum o Civilnoj zaštiti, postignut 26. marta, predviđa zatvaranje svih objekata i predaju opreme koje je koristila Civilna zaštita, a rok za njegovu realizaciju je 1. septembar 2015 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije