Ex -Yu

Srpski radnici u ruskom pritvoru zbog lažnih papira

Srpski radnici u ruskom pritvoru zbog lažnih papira
Srpski radnici u ruskom pritvoru zbog lažnih papira

Što se više približava Nova godina, ruska pogranična služba sve češće zaustavlja i vodi u pritvor srpske radnike koji su sa lažnim boravišnim dozvolama radili u toj zemlji.

 Uvjereni da su im poslodavci sredili radne dozvole, radnici iz Srbije koji su u Rusiju došli kao turisti, bez vize, na granici pri povratku imaju velike probleme s pograničnom policijom, odnosno sa predstavnicima Federalne službe bezbjednosti. U Rusiji se može boraviti do mjesec dana bez vize, ali kao turista, a ne kao radnik, prenose novosti.rs.

Broj zadržanih radnika se iz dana u dan povećava, a osim novčanih kazni mnogima od njih poslije deportacije prijeti i višegogodišnja zabrana ulaska u Rusiju.

U poslednjih mjesec dana na aerodromskom graničnom prelazu u Moskvi zaustavljeno je više od 50  radnika iz Srbije. Koliko ih je trenutno u pritvoru teško je precizirati, ali srpske diplomate u Moskvi pokušavaju da im pomognu. Predstavnici Federalne službe bezbjednosti (bivši KGB), koji se između ostalih brinu za prelazak granice, tvrde da će svi koji su prekršili zakon morati pred sud. Oni bi mogli da provedu u pritvoru oko mjesec dana. Neki od radnika sa lažnim papirima pušteni su iz zatvora, a kauciju su za njih dali rođaci ili prijatelji, uz obavezu da se na poziv jave sudu. Koliko će sud biti rigorozan tek će se vidjeti.

Sudeći po pečatima na pasošima naših radnika, poslodavci su im obezbjedili lažne boravišne dozvole od korumpirane policije i lokalne migracione službe negdje u ruskoj provinciji. Te lažne dozvole su mnogi platili i po hiljadu dolara, što znači da su najmanje jedan čitav mjesec radili samo za pečat u pasošu, koji objektivno ništa ne vrijedi, jer svi koji hoće da rade moraju imati vizu.

Naši građevinari se žale da je procedura za dobijanje radne dozvole dosta komplikovana i dugotrajna, ali tu nema pomoći, jer proceduru određuje domaćin. Radna viza se dobija u ruskoj ambasadi u Beogradu, a radnik treba da ima poziv poslodavca za rad u Rusiji. Ta kompanija mora da ima potpisan ugovor o nekom poslu, za koji joj treba radna snaga.

O ovom problemu lane su u Moskvi razgovarali predsjednici Nikolić i Putin. Ambasador Srbije Slavenko Terzić ovih dana je razgovarao s rukovodiocem Migracione službe RF Konstantinom Romodanovskim, a cilj je bio da se pronađe modus da građevinari lakše dolaze do radnih dozvola, automatski i do viza. Bilo bi dobro da se to što prije reši, jer domaćini priznaju da se Srbi najlakše prilagođavaju u Rusiji, zbog iste vjere i sličnog jezika. U „crnim statistikama“ je vrlo malo Srba, što dokazuje da zaista dolaze da rade i ne bave se kriminalom. Kada je riječ o prevarama, uglavnom se dešavaju u zemljačkom krugu.

Zabrana deset godina

DUMA je nedavno donijela zakon kojim se zabranjuje ulazak u Rusiju na deset godina onima koji krše migracioni režim. Zabrana ulaska se odnosi na strance koji su u Rusiji bili neprekidno više od 270 dana bez dozvole. Domaćini žele da ograniče boravak stranaca u Rusiji. Glavne probleme imaju sa gastarbajterima iz bivših sovjetskih republika, pogotovo onih iz centralne Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije