Ex -Yu

Srpski stručnjaci traže da se prikupe dokazi za tužbu protiv NATO

Srpski stručnjaci traže da se prikupe dokazi za tužbu protiv NATO
Srpski stručnjaci traže da se prikupe dokazi za tužbu protiv NATO

BEOGRAD - Grupa stručnjaka uputila je zahtjev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije da bude formirana nezavisna komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, pišu beogradske "Večernje novosti".

Oni traže i formiranje laboratorije koja će moći da ispita sve supstance kako se materijal ne bi slao u inostranstvo. 

Dokazivanje posljedica je, tvrde stručnjaci okupljeni oko ove inicijative, prvi konkretan korak ka podizanju tužbe protiv NATO-a ili država članica pojedinačno. 

Zahtjev su potpisali član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) "Čovjek i životna sredina" i predsjednik Sekcije za nejonizujuća zračenja, njihovo djelovanje i primjenu Društva fizikohemičara Srbije Dragan Veselinović i član istog odbora SANU, naučni savjetnik Zorka Vukmirović. 

Inicijativu je za sada podržalo stotinjak stručnjaka različitih profila - hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, ljekara, vojnih lica, koji su bili aktivni poslije 1999. godine u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma. 

"Svi zajedno smo u stanju da precizno i matematički dokažemo sve posledice NATO bombardovanja", rekla je za ovaj list jedan od vodećih neurohirurga u Srbiji i načelnik Odjeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije Danica Grujičić, koja već mjesecima radi na inicijativi da se dokažu posljedice NATO bombardovanja. 

Grujičićeva je istakla da je ovo prvi ozbiljan korak od 1999. godine i izrazila nadu da će država imati sluha za inicijativu. 

Stručnjaci od države traže da obezbijedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tijela i pokretne nacionalne laboratorije. 

Cilj je, kako je istakla Grujičićeva, da se ispitaju, ne samo posljedice i uticaj osiromašenog uranijuma, već kompletnog zagađivanja vode, zemlje i vazduha nastalog zbog bombardovanja hemijskih, naftnih i energetskih postrojenja. 

To bi bili prvi zvanični podaci o posljedicama NATO bombardovanja tokom kojeg je na Srbiju i Crnu Goru izručeno 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma, podsjećaju "Večernje novosti". 

Među otrovnim supstancama koje su zagadile prirodu najgore su polihlorobifenili kojih ima u trafostanicama i koji su visoko kancerogeni i odgovorni za pojavu imunoloških bolesti. 

Bombardovanje fabrika u kojima su upotrebljavani teški metali izazvalo je, između ostalog, i širenje karmijuma i metilizovane žive - najotrovnijeg oblika žive, a time je najviše zatrovan Dunav. 

Statistika je pokazala da su 18 godina poslije bombardovanja maligne bolesti u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije