Ex -Yu

Srpskoj crkvi će biti naloženo da ukloni krstionicu na vodi

Srpskoj crkvi će biti naloženo da ukloni krstionicu na vodi
Foto: N.N. | Srpskoj crkvi će biti naloženo da ukloni krstionicu na vodi

​Građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore bila je u utorak na Ostrvu cvijeća i konstatovala da su tamo u toku građevinski radovi, mimo planskih dokumenata, što znači da će investitoru biti naloženo da ukloni bespravno sagrađeni objekat, saopšteno je Pobjedi iz ovog resora.

Naveli su da su “preduzete mjere i radnje iz nadležnosti inspekcije, odnosno pozvan je investitor da u petak da izjašnjenje na zapisnik shodno UP-u”.

Kako predmetni objekat nije predviđen planskim dokumentom, nakon izjašnjenja investitora, inspektor će dati rok investitoru da sam ukloni bespravni objekat.

“Ukoliko to investitor sam ne uradi izvršenje će se obaviti preko trećih lica”, navode u MORT-u.

Srpska pravoslavna crkva gradi u Tivtu, na Miholjskoj prevlaci poznatijoj kao Ostrvo cvijeća, krstionicu na vodi, ali prethodno Javno preduzeće Morsko dobro o tome obavijestilo Ministarstvo održivog razvoja.

Iz Morskog dobra su rim povodom saopštili da su njihovi kontrolori redovnim obilaskom zapazili sporni objekat, te su odmah uputili dopis resoru Pavla Radulovića. Napravili su službenu zabilješku i zatražili odgovor da li se gradnja izvodi u skladu sa zakonom, odnosno da li za objekat postoji građevinska dozvola.

Kontrolori su konstatovali na zapadnom dijelu ostrva radove, odnosno sanaciju postojeće ponte i gradnju krstionice, te i da se gradi druga ponta veličine 15×5.

Pobjeda je pitanja poslala i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali odgovore nijesu dobili.

"Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta gradi krstionicu na moru otvorenog (terasastog) tipa i tu nema ništa sporno", rekao je prije nekoliko dana sekretar obnove Manastira Miholjska Prevlaka sveštenik Miailo Backović.

On tvrdi da su u komunikaciji sa Morskim dobrom, čija je to zona nadležnosti.

"Riječ je o ponti – nekoj vrsti terase otvorenog tipa i ne bi trebalo da bude problema", rekao je tim povodom sveštenik Backović.

Backović je ukazao da se na Crnogorskom primorju, na pontama, grade i objekti zatvorenog tipa “pa nije do sada bilo nekih problema”.

“Nadam se da neće biti problema zbog krstionice na moru”, dodao je on.

Srpska pravoslavna crkva do sada nije odgovarala za nelegalne radove na vjerskim objektima u zemlji, niti nezakonitu gradnju objekata.

Ove godine, prije nego su otvorili radilište u Tivtu, nezakonito su sagradili spomen kapelu ruskoj carskoj porodici Romanov u porti Manastira Dajbabe u Podgorici i zazidali nelegalno postavljeni limeni objekat na Rumiji 2005. godine, koji su nazvali Crkva Svete trojice.

Zbog gradnje na Rumiji nije bilo obimne prepiske institucija, makar ne javno, ali ni to radilište nije “pečatirano” i Srpska crkva je nesmetano zazidala limeni objekat.

Predsjednik Vlade Duško Marković ranije je najavio da će taj objekat biti uklonjen, jer je nezakonito postavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije