Ex -Yu

Šta Hrvati danas misle o EU?

Šta Hrvati danas misle o EU?
Foto: Ilustracija | Šta Hrvati danas misle o EU?

ZAGREB - Popularnost Evropske unije u porastu je, pokazuje istraživanje objavljeno danas, tačno godinu dana prije nego što će Evropljani izići na izbore za Evropski parlament, dok polovina Hrvata ima neutralno mišljenje o članstvu svoje države u tom savezu.

Naredni evropski izbori održaće se od 23. do 26. maja 2019. godine. Biće to prvi evropski izbori nakon što Velika Britanija u martu napusti Uniju.

Prema ispitivanju Eurobarometra stajališta su se promijenila otkad je na britanskom referendumu donesena odluka da se napusti blok od 28 zemalja, što istraživači tumače kao "poziv na buđenje" za evropsku demokratiju.

Više od dvije trećine ispitanika (67 odsto) izjavilo je da je njihova zemlja ostvarila prednosti članstvom u Evropskoj uniji, što je određeni porast u odnosu na oktobar 2016. kada se blok borio s migrantskom krizom i doživio udarac glasanjem o Brexitu. Riječ je o najvišem procentu takvog pozitivnog mišljenja zabilježenom od 1983. godine.

Tokom ekonomske krize 2010. - 2011. tek nešto više od polovine ispitanika pozitivno je odgovorilo na ovo pitanje.

Ipak, samo 32 odsto ispitanika smatra da stvari za Evropsku uniju idu u pravom smjeru. Pokazalo se da su ispitanici skloni novi strankama, usmjerenim protiv tradicionalnog establišmenta te njih 56 odsto vjeruje da oni mogu donijeti potrebnu stvarnu promjenu.

Gotovo polovina Hrvata (49 odsto) misli neutralno o članstvu Hrvatske u EU, dok njih 36 odsto to smatra dobrim. To je smanjenje za 7 odstotnih bodova u odnosu na istraživanje iz oktobra prošle godine. Ovogodišnje istraživanje provedeno je na 1.014 stanovnika Hrvatske.

Većina hrvatskih ispitanika (59 odsto) smatra da je njihov glas bitan u Evropskoj uniji, ali istovremeno, njih 46 odsto smatra da se stvari u Uniji kreću u lošem smjeru.

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tokom kampanje za nadolazeće evropske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih (68 odsto), privreda i rast (61 odsto), socijalnu zaštitu građana EU (48 odsto) te prava potrošača i sigurnost hrane (34 odsto), stoji u saopštenju Evropskog parlamenta.

Većina hrvatskih građana nove stranke i političke pokrete vidi kao nosioce stvarne promjene (72 odsto) i nosioce novih rješenja (68 odsto) te njih 58 odsto smatra da ti pokreti i stranke nisu opasnost za hrvatsku demokratiju.

Izborna kampanja za evropske izbore trebalo bi da se usmjeri na pitanja terorizma, nezaposlenosti mladih, imigracije i privrede, pokazali su rezultati ispitivanja. 

Istraživanje, koje je organizovano pod okriljem Evropske komisije, provedeno je u aprilu i uključilo je 27.601 ispitanika iz 28 zemalja članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije