Ex -Yu

Šta piše u "sporazumu sa Srbijom" koji je Priština sama napisala?

Šta piše u "sporazumu sa Srbijom" koji je Priština sama napisala?
Foto: Ilustracija | Šta piše u "sporazumu sa Srbijom" koji je Priština sama napisala?

BEOGRAD - Nacrt prijedloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, koji je kosovski premijer Ramuš Haradinaj već predstavio ambasadorima Kvinte u Prištini, predviđa do detalja sve uslove na koje bi Srbija trebalo da pristane, a da Kosovo, zauzvrat, postane međunarodno priznata država.

U dokumentu koji Haradinaj promoviše, a u koji je Tanjug imao uvid, traži se od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da omogući njeno članstvo u svim međunarodnim organizacijama, da isplati ratnu štetu iz sukoba na KiM i da sjever pokrajine bude potpuno integrisan, a da garanti za njegovo sprovođenje budu: SAD, Velika Britanije, Njemačka, Francuska, Italija i EU.

U dokumentu u kome je precizirano funkcionisanje kosovske "države" u svim oblastima, a na šta bi Srbija trebalo da stavi svoj potpis, pominje se i Zajednica srpskih opština koja bi trebalo da ima status udruženja građana.

Od Srbije se očekuje da pristane na odredbu koja predviđa da nadležni sud na Kosovu može zabraniti bilo koju funkciju ili aktivnost udruženja ZSO ukoliko povrijedi ustavni poredak, krši ljudska prava i slobode ili podstiče rasnu, nacionalnu, etničku ili vjersku mržnju.

U tom dokumentu Haradinaj traži ratnu odštetu od Srbije i materijalno obeštećenje žrtava rata.

Pored toga, od Srbije se traži i odšteta za penzije, dinarsku i deviznu štednju u vrijeme SFRJ, odštetu za socijalna davanja, dječije dodatke, prenos električne energije...

Nact "Sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije" predviđa i da se sve reguliše po principima sukcesije, kao što je to bio slučaj sa bivšim jugoslovenskimn republikama, iako Kosovo i Metohija nikada nisu bili republika u sastavu SFRJ, već autonomna pokrajina.

U Preambuli se, tako, precizira da se sporazum zaključuje "prepoznajući da su Sporazum o sukcesiji (2001) zaključile države nasljednice bivše SFRJ, koji pruža okvir za pomoć u rješavanju određenih analognih pitanja za obje strane".

Takođe, po pitanju granica, u "sporazumu" stoji da se zaključuje "priznajući da je princip međunarodnog prava da su novoformirane suverene države i da treba da imaju iste granice kao prethodno zavisno područje, prije nezavisnosti".

Haradinaj u sporazumu navodi, a Srbija s tim treba da se saglasi, "savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".

"Strane se slažu da će garanti za sprovođenje ovog sporazuma biti SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i EU", zaključuje se u tom "dokumentu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije