Ex -Yu

Štajnmajer: Njemačka za otvaranje pregovaračkih poglavlja

Štajnmajer: Njemačka za otvaranje pregovaračkih poglavlja
Štajnmajer: Njemačka za otvaranje pregovaračkih poglavlja

BEOGRAD, 28. APRILA /SRNA/ - Njemačka je zainteresovana da se prva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU otvore još u toku ove godine, rekao je u Beogradu njemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

"Njemačka će raditi na što skorijem otvaranju poglavlja ove godine", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim i švajcarskim kolegom Ivicom Dačićem i Didijeom Burkhalterom. 

Štajnmajer je ponovio da niko u Evropi nije mijenjao uslove Srbiji ili postavljao nove, pa ni NJemačka, koja će, kako je naveo, raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što prije ove godine.

"Ne bi trebalo da vodimo debate ko je kriv, niko nije mijenjao uslove Srbiji ili uvodio nove, pa ni NJemačka. To su besmislice", rekao je Štajnmajer. 

On je rekao da nije sporno da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni dio zajedničkih zadataka i onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka EU, ali da to "nije ništa novo, nego preduslov od ranije".

Štajnmajer je ocijenio da su odnosi Srbije i Nemačke posljednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak i da su njemački investitori zadovoljni poslovanjem u Srbiji.

Dačić je rekao da je za njega važno da odnosi dvije zemlje nikada nisu bili tako dobri kao sada i da će NJemačka, uvažavajući šta je Srbija do sada učinila, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije.

On je podsjetio da donedavno situacija nije bila takva, rekavši da je prisustvovao sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića u Beogradu.

On je dodao da je to bio jedan od najneprijatnijih sastanaka i kojima je prisustvovao i pokazatelj velikog razmimoilaženja između srpskog rukovodstva i njemačke politike, ali da je danas situacija veoma drugačija. 

Odgovarajući na pitanje da i će Srbija slijediti sankcije EU prema Rusiji, Dačić je ponovio da se nada da će situacija u Ukrajini ići u pravcu učvršćivanja mira, pa samim tim i ka ukidanju sankcija.

"Srbija još nije članica EU, još nije ni stvorila prva pregovaračka poglavlja. Ali, ona je, poštujući svoje nacionalne interese, zauzela neutralan stav", naveo je on.

Dačić je rekao da Srbija nije oduševljena nijednom vrstom sankcija, jer je i sama bila njima pogođena. "Razmišljamo o ukidanju, a ne o pooštravanju sankcija", rekao je Dačić./kraj/vš/mir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije