Ex -Yu

"Standard": Hrvatska slavi pobjedu umjesto mira

"Standard": Hrvatska slavi pobjedu umjesto mira
"Standard": Hrvatska slavi pobjedu umjesto mira

BEČ - Hrvatska 20 godina poslije vojno-policijske akcije "Oluja" slavi pobjedu umjesto mira, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Standard".

Nekadašnji savjetnik hrvatskog predsjednika Ive Jospipovića Dejan Jović rekao je tom listu da je "Oluja" samo vrh ledenog brijega jedne politike, koja je rat više slavila umjesto da se njega sjeća.

"To je učinjeno kako bi se mobilisale pristalice za predstojeće izbore i manjine, posebno Srbi, diskreditovale kao nepatriotske", rekao je Jović.

On je ukazao da Hrvatska nije operacijom "Oluja" ponovo uspostavila pun suverenitet, već mirovnim sporazuom iz Erduta novembra 1995, čija godišnjica se u Hrvatskoj, nažalost, ne obilježava.

"'Oluja' je bio samo korak ka reintegraciji teritorije, ali ne i stanovništva", rekao je Jović dodajući da ona simbolizuje politiku jedne reintegracije Hrvatske bez Srba.

List prenosi da se u Zagrebu održava vojna parada povodom 20 godišnjice "Oluje", kao i da je u Kninu postavljena bista nekadašnjeg predsjednik Hrvatske Franje Tuđama.

Proslava "Oluje" već godinama izaziva svađu, jer je, kako ukazuje dnevnik, hrvatska vojska je tada "prilikom legitimnog vraćaja Krajine", koja je od 1991. bila zaposlednuta od strane srpskih snaga, protjerala desetine hiljada Srba.

Hrvatski "specijalni policajci", prema "Standardu" su počinili brojne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva.

S tim u vezi list ukazuje na ubistvo petoro starijih Srba u mjestu Grubori 25. avgusta, a hiljade kuća Srba je zapaljeno.

Za nacionalističko opredjeljene Hrvate "Oluja" i pored toga "pobjeda u Domobranskom ratu", dok je za Srbe u Hrvatskoj povezana sa gubitkom domovine, a oni koji su pobjegli u Srbiju i dan-danas žive u smještajima za izbjeglice.

"Danas, 20 godina kasnije, Hrvatska pokušava da prikaže vojnu silu, a kritičku distancu prikazuje samo malo njih", konstatuje dnevnik.

"Standard" ističe da se čini da jedna čitava zemlja "tone" u nacionalističkom pobjedničkom ludilu.

Istovremeno list prenosi da je vojna parada u Zagrebu smišljena od strane premijera Zorana Milanovića kako bi se izbjegla nacionalistička okupljanja u Kninu, koje su proteklih deset godina instrumentalizovali nacionalisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije