Ex -Yu

Stefanović: Albanija se zbog Haradinaja miješa u suverenitet Srbije

Stefanović: Albanija se zbog Haradinaja miješa u suverenitet Srbije
Stefanović: Albanija se zbog Haradinaja miješa u suverenitet Srbije
Srna

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović istakao je u pismu generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku da zahtjev ministra policije Albanije za ponovnu procjenu crvene potjernice raspisane za Ramušem Haradinajem predstavlja grubo i nedopustivo miješanje jedne države u suverenitet Srbije.

"Zahtev ministra Saimira Tahirija, predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Srbije, koja je punopravna članica Interpola", istakao je Stefanović.

On je podsjetio da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i bezbjednosne aspekte eventualnog razmatranja prijema takozvanog "Kosova" u Interpol.

Stefanović je dodao da zahtjev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo miješanje u osnovna načela rada Interpola, koja se odnose na očuvanje suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u oblasti međunarodne operativne saradnje.

"Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano `Kosovo` nije", istakao je Stefanović.

On je podsjetio da je osnovno načelo Interpola da je svaka država članica suverena u donošenju odluka i sprovođenju međunarodnih pravila i preuzetih obaveza.

Stefanović je ocijenio da primjer postupanja nadležnih organa Slovenije po međunarodnom nalogu /kada je u Sloveniji uhapšnjen pa pušten Haradinaj/, a koji je naveden u zahtjevu albanskog ministra policije, nije pravilo u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije naglasio je da su u crvenoj potjernici za Haradinajem ispunjeni svi standardi tog instituta, kao i da je potjernica pripremljena i objavljena u skladu sa pravilima, procedurama i standardima Interpola.

"Duboko sam uveren da ekspertski karakter organizacije kakva je Interpol treba da očuva fokus na struku i samim tim da izbegava razmatranje ovih pitanja koja imaju očiglednu političku konotaciju, koja nije u duhu Ustava Interpola", zaključio je Stefanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije