Ex -Yu

Stefanović: Uskoro budžetski fond za vanredne situacije

Stefanović: Uskoro budžetski fond za vanredne situacije
Stefanović: Uskoro budžetski fond za vanredne situacije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će uskoro biti formiran poseban budžetski fond za vanredne situacije, koji neće biti na teretu građanima.

Stefanović je na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama rekao da će one omogućiti efikasniju zaštitu ljudi i imovine, te dodao da će promjene ići u nekoliko pravaca, uključujući i stvaranje posebnog budžetskog fonda.

Stefanović je najavio da će o tom fondu razgovarati sa ministrom finansija.

Prema njegovim riječima, fond bi trebalo da se finansira iz sredstava kompanija koje se bave skladištenjem opasnih materija i drugim sličnim poslovima.

"Taj fond značiće mnogo za opremanje Sektora za vanredne situacije i ostalih u sistemu zaštite i spasavanja i za nabavku potrošnih sredstava prilikom gašenja požara ili intervencija u poplavama, za nabavku zaštitne opreme", rekao je Stefanović.

On je napomenuo da će opštinski menadžer, čije je imenovanje predviđenom novim zakonom, biti profesionalac koji će osim reagovanja u vanrednoj situaciji biti zadužen i za preventivu. 

Stefanović je rekao da je predviđeno i uvođenje jedinstvenog broja "112" za poziv u hitnim slučajevima i naglasio da će se razmatrati model za finansiranje tog sistema koji postoji u svim evropskim državama. 

Novo zakonsko rješenje trebalo bi da se u maju nađe pred parlamentom Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije