Ex -Yu

Stežu obruč oko ubica iz Dvora

Stežu obruč oko ubica iz Dvora
Stežu obruč oko ubica iz Dvora

DVOR, BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) saslušali su svjedoke koji imaju saznanja o svirepom ubistvu srpskih civila u hrvatskom mjestu Dvor, počinjenom 8. avgusta 1995. godine.

Obruč se sve više steže oko odgovornih za likvidiranje devet invalida, kojim je na krajnje nehuman način presuđeno u lokalnoj školi, u tadašnjem Dvoru na Uni, dan nakon službenog završetka operacije "Oluja". Ubijeni su, uglavnom, nedužni starci, i to pred očima pripadnika UN-a, čiji je kamp bio u blizini, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

"Vjerujemo da ćemo, na osnovu temeljnih istraga u regionu, u što skorijem periodu otkriti učinioce. Radi se o teškom zločinu nad hendikepiranim, nemoćnim ljudima, koji vapi za odgovorima, i upravo zato je važno da nas kvalitetne informacije, snimci, izjave svjedoka do kojih smo uspjeli da dođemo, što prije dovedu do pravde za žrtve", kazali su "Nezavisnim" u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

U toj pravosudnoj instituciji potvrđeno nam je da iza stravičnog masakra ne stoji jedinica "Crne mambe", dok je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ranije rekao da je uniforme kakve su viđene na zločincima imala hrvatska specijalna policija i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

U BiH zasad nisu identifikovani svjedoci, ističu srbijanski tužioci

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije kažu da su u toj zemlji saslušani svi svjedoci koji su do sada identifikovani, a da su njihove kolege iz DORH-a ispitale svjedoke u Hrvatskoj.

"U BiH zasad nisu identifikovani svjedoci", ističu srbijanski tužioci.

Zna se da je civile pobilo više maskiranih muškaraca, što su objelodanili danski vojnici, koji su sa ostalim pripadnicima UN-a gledali, ali nisu spriječili krvoproliće. Vojnici iz Danske su srbijanskim i hrvatskim tužiocima prije nekoliko mjeseci i ispričali ono što su vidjeli tog "crnog" 8. avgusta 1995. godine.

U Organizaciji porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS zahtijevaju da zločinci što prije budu dovedeni pred lice pravde. Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije, pita šta se čekalo do sada.

"Svaka vijest je pozitivna ako je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, ali ja pitam Tužilaštvo za ratne zločine Srbije - šta je radilo unazad 17 godina", poručio je Mitrović.

 

Fakti

-        U Dvoru na Uni ubijeno je devet hendikepiranih Srba, a počinioci još nisu otkriveni.

-        Civile je pobilo više maskiranih muškaraca, što su objelodanili danski vojnici, koji su sa ostalim pripadnicima UN-a gledali zločin.

-        Očevici masakra, koji je trajao oko 15 minuta, tvrde da su ubice imale kalašnjikove i da su školi prišle preko polja.   

-        Duševni bolesnici sahranjeni su ili na groblju u Dvoru ili u Petrinji, odakle su rodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije