Ex -Yu

Stojanović: Teško sprovesti bezbjednosnu provjeru migranata u Srbiji

Stojanović: Teško sprovesti bezbjednosnu provjeru migranata u Srbiji
Stojanović: Teško sprovesti bezbjednosnu provjeru migranata u Srbiji

BEOGRAD - Čak i uz najbolju organizaciju, teško je sprovesti relevantnu bezbjednosnu provjeru migranata koji prolaze kroz Srbiju, smatra predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović, dodajući da je činjenica da Srbija nema bazu podataka za sve pripadnike raznih terorističkih organizacija.

"Kakva god da je kontrola izbeglica na graničnim prelazima u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, ona ne može biti tako efikasna da se sa njima ne prošvercuje neki pripadnik međunarodnog terorizma", kaže Stojanović.

Kako navodi, neki od migranata koji su ušli u Srbiju, a nisu direktno učestvovali u ratu i terorističkim aktivnostima imaju rođačke veze sa nekima koji su bili u borbama.

Nekadašnji direktor Vojnobezbjednosne agencije, odgovarajući na pitanje da li među migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike možda ima "spavača" Islamske države (IS) kaže da migrante, kada im ponestane novca lako mogu vrbovati teroristi koji se već nalaze u zemljama zapadne Evrope i tada će postati prijetnja za bezbjednost tih zemalja

"Ljudi koji su se borili na strani IS dobijaju uputstva. Ako ima terorista koji su se pomešali sa migrantima, oni sigurno pre polaska na put dobijaju instrukcije kada, kome i gde da se jave, Kao i kako da sakriju identitet, ne skrećući pažnju na sebe", ocjenjuje Stojanović za "Politiku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije