Ex -Yu

Stoltenberg: Budućnost Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO

Stoltenberg: Budućnost Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO
Stoltenberg: Budućnost Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao je u intervjuu agenciji Beta na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost kako bi se izbjegli incidenti i sukobi, i naglasio da NATO "ostvaruje svoj dio u izgradnji bezbjednosti s regionalnim partnerima".

"NATO cijeni partnerstvo sa Srbijom i ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva s vašom zemljom", istakao je Stoltenberg i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom. NATO, kako je rekao, snažno podržava dijalog Beograd-Priština i poziva sve strane da budu uzdržane i učestvuju u dijalogu na konstruktivan način.

Na pitanje šta je predstavnicima Srba na Kosovu, zabrinutim za njihovu bezbjednost, rekao prilikom nedavne posjete Kosovu, generalni sekretar Atlantskog saveza je odgovorio da "NATO stoji iza stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu".

"Dijalog Beograd-Priština je put napred ka trajnom rješenju za otvorena pitanja, uz uzajamno uvažavanje i razumijevanje svih zajednica", istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO dodao je da "nedavni susreti na visokom nivou u dijalogu Beograd-Priština pokazuju da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje s Prištinom i poboljšanju bezbjednosti i stabilnosti na cijelom području".

Čelnik NATO rekao je i da je vlastima u Prištini predočio da NATO podržava preobražaj Kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru postojećeg mandata, a smatra i da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije