Ex -Yu

Štrbac: Procvjetalo Pavelićevo "cvijeće"

Štrbac: Procvjetalo Pavelićevo "cvijeće"
Štrbac: Procvjetalo Pavelićevo "cvijeće"

BEOGRAD - Izborom Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture Hrvatske zadovoljena je najekstremnija grupacija - poštovaoci lika i djela Ante Pavelića, smatra Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

On vjeruje da su lider Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ Tomislav Karamarko i funkcioneri te stranke znali za Hasanbegovićeve stavove, te da su ga izabrali jer su ideološki veoma bliski.

Štrbac kaže za Srnu da mu je od ranije poznato da je Hasanbegović bio u uredništvu lista "Nezavisna Država Hrvatska" /NDH/, gdje je duži period objavljivao tekstove u kojima je veličao Pavelića, ustaše i njihovu ideologiju.

"Svako u životu prođe kroz mladalačku fazu i da fotografija sa ustaškom kapom predstavlja samo trenutak u životu, ali je druga stvar kada neko piše tekstove", napominje Štrbac.

On smatra da će u javnosti biti još Hasanbegovićevih fotografija, kao i da ga neće iznenaditi ni video-snimci sličnog sadržaja, ali da je sasvim jasno da postoje njegovi autorski tekstovi sa početka 90-tih u kojima veliča ustaštvo.

"Svaki čovjek ima pravo na ideologiju, može i da griješi i da zastupa najekstremnije opcije, međutim, pitanje je može li takav čovjek biti ministar", navodi Štrbac.

On podsjeća da je novoizabrani Hrvatski sabor na prvoj sjednici vratio pokroviteljstvo nad obilježavanjem Blajburga, a da je ministar Hasanbegović član počasnog Blajburškog voda.

Štrbac procjenjuje da je najintrigantnije to što je Hasanbegović, koji je po imenu i prezimenu i deklarisanju musliman, poštovalac NDH i Ante Pavelića.

"Kad se sjetimo da su muslimani u Drugom svjetskom ratu bili `cvijeće` NDH , kako ih je nazivao Pavelić, onda je možda upravo odgovor u tome - da je procvjetala ruža iz tog Pavelićevog `cvijeća`", zaključuje Štrbac za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije