Ex -Yu

Studenti protestuju u Beogradu

Studenti protestuju u Beogradu
Studenti protestuju u Beogradu

BEOGRAD - Studenti u Srbiji, okupljeni oko organizacije Studentski front, koji danas protestuju ispred Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu, poručili su da će tu ostati i kampovati ako ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

Studenti traže da se vrati šest ispitnih rokova, da se apsolventska godina finansira iz budžeta kao što je do sada, da se odustane od smanjenja kvota za master studije i da ne bude ograničenja za završetak studija.

Dugoročni zahtjev je da se transformiše obrazovni sistem pod parolom "Obrazovanje dostupno svima".

Na protest ispred Ministarstva prosvjete došli su studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta, a očekuju da im se pridruže i studenti sa Ekonomskog, Učiteljskog i drugih fakulteta.

Studenti uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Ne damo pare" i nose transparente "Znanje nije roba", "Besplatno" - prenijeli su beogradski mediji.

Sekretar ovog fronta Marko Šović rekao je da studenti čekaju da im se obrati neko iz ministarstva, jer će u suprotnom radikalizovati protest i donijeti šatore i kampovati ispred ministarstva.

"Ministar nije pokazao nameru da nas primi i sasluša, već hoće samo da razgovara sa SKONUS-om", poručio je Šović i dodao da Studentski front nije zadovoljan dogovorom između ministra i studentske organizacije SKONUS.

Osim studenata, štrajk za sutra najavili su i prosvjetari, čiji sindikalni predstavnici danas nisu postigli dogovor na sastanku sa ministrom prosvjete Srđanom Verbićem, pa će sutra nastava biti obustavljena u školama, a nastavnici će se okupiti na Trgu Nikole Pašića.

Verbić je rekao da je svjestan da su plate nastavnika male, ali da u budžetu nema novca za više, te da će prosječna plata od 42.000 biti smanjena na 39.000 dinara.

Prosvjetari u Srbiji traže da Vlada odustane od najavljenog smanjenja plata za deset odsto i da se u cijeloj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme, da se više ne bi dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini, što je danas slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije