Ex -Yu

Suđenje za zločine u Srebrenici 12. decembra

Suđenje za zločine u Srebrenici 12. decembra
Suđenje za zločine u Srebrenici 12. decembra

BEOGRAD - Početak suđenja osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici danas je zakazan za 12. decembar, pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

U predmetu Srebrenica danas je završeno pripremno ročište, a glavni pretres je određen za 12. i 13. decembar, precizirala je portparol suda Tanja Koljenšić.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost i na njemu su se svi optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, dok će na suđenju kome će biti javno moći da detaljno iznesu svoju odbranu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, dok branioci okrivljenih osporavaju njenu sadržinu i preciznost, tvrdeći da pojedinačne radnje za koje se terete nisu jasno definisane.

U ovom postupku planirano je saslušanje mnogobojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije