Ex -Yu

Sukobi u državnom vrhu Hrvatske :Milanović kritikovao Grabar Kitarović u Јasenovcu

Sukobi u državnom vrhu Hrvatske :Milanović kritikovao Grabar Kitarović u Јasenovcu
Sukobi u državnom vrhu Hrvatske :Milanović kritikovao Grabar Kitarović u Јasenovcu

Na današnjoj komemoraciji u Spomen parku Јasenovac, hrvatski premijer Zoran Milanović u svom govoru osvrnuo se na postupke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović riječima: "Kada političar kaže da je na stadionu gdje se ori 'Za dom spremni' veličanstveno, bolje da to prećuti i da ode."

„Kada političar, kada javno odgovorna osoba koju je birao hrvatski politički narod, kaže da je veličanstvena atmosfera na stadionu na kojem se skandiralo, odnosno urlalo "Za dom spremni', onda je bolje da to prećuti ili da hladno i dostojanstveno ode s tog stadiona. To nije veličanstvena atmosfera, to je tužna atmosfera, to je turobna atmosfera. Volim Hrvatsku i volim da pobijedi 10:0, ali ne na takav način, ne po svaku cijenu. Živjela moderna i humana Hrvatska”, poručio je Milanović i zaključio svoje obraćanje.

Spominjanje stadiona i skandiranja "Za dom spremni" očgledna je aluzija na izjavu predsjednice Grabar Kitarović nakon nedavnog susreta Hrvatska-Norveška, na kojem se sporadično skandiralo, a reprezentacija je zbog toga kasnije zaradila kaznu, piše Јutarnji list.

Oskarovac Branko Lustig je, kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, položio vijenac, ali dio okupljenih se okrenuo i otišao uz komentar: "To nećemo gledati. Da je htjela, došla bi".

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u srijedu kompleks Јasenovac uoči tradicionalnog obilježavanja proboja logoraša koji je zakazan u nedjelju.

Predsjednici mnogi zamjeraju da se "nenajavljeno ukazala u Јasenovcu", kako bi danas izbjegla susret sa premijerom Zoranom Milanovićem, a da će na komemoraciji u Blajburgu, 16. maja, održati javni govor.

Na mjestu gdje se, kako u zagrebačkim "Novostima" piše Ivica Đikić, "manje moli za žrtve, a više veliča ustaštvo i slavi nikad preboljena NDH". Autor dodaje i da je u ta dva prizora iz života hrvatske predsjednice, samotnjački u Јasenovcu i raspojasani na Blajburgu, sadržana i žalosna istina o Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije