Ex -Yu

"Sve bolji odnosi Srbije i Slovenije"

"Sve bolji odnosi Srbije i Slovenije"
"Sve bolji odnosi Srbije i Slovenije"

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, posebno u ekonomiji i naveo da se očekuje da će obim robne razmjene dvije zemlje do kraja godine preći milijardu evra.

Vučić je na zajednikoj konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, poslije zajedničke sjednice vlada dvije države u Beogradu, rekao da je obim trgovinske razmjene dvije zemlje prošle godine iznosio 870 miliona evra i u porastu je između 12 i 16 odsto.

"Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a ukupne investicije iz te zemlje su 1,2 milijarde evra. Mi u Sloveniji prvi put imamo više od 70 miliona evra investicija i one rastu", rekao je Vučić.

On je naveo da je Slovenija zemlja sa kojom Srbija nema skoro nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali da je, "na primjer, danas već riješeno pitanje 'Beogradske banke' i 'LJubljanske banke' u NJujorku".

On je naveo da je sa Cerarom razgovarao o slovenačkim iskustvima u smanjenju broja nezaposlenosti kod mladih, ali i o srpskim banjama, "o dobroj vojnoj, ali i vojno-ekonomskoj i vojno-obrazovnoj saradnji" i istakao da će Srbija sarađivati sa Slovenijom i o pitanju migrantske krize.

Vučić je rekao da je ideja da se od Slovenaca preuzme njihovo iskustvo kako se postupa sa starim rudnicama koji se zatvaraju, a bilo je riječi i o pitanjima iz oblasti zdravstva, saobraćajne infrastrukture i elektronskom plaćanju.

Premijer Srbije naveo je da je razgovarano i o zajedničkom organizovanju velikih sportskih takmičenja i da je dogovorena saradnja u privlačenju turista, posebno iz SAD.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da Srbija i Slovenija nemaju ozbiljnijih otvorenih pitanja, a da "ono što je bilo" uspješno rješavaju.

"Imamo odlične političke, prijateljske i druge odnose i sa zajedničkim sjednicama vlada nadgrađujemo dobre odnose", rekao je Cerar.

On je ocijenio da je Srbija značajan dio evropske porodice i važan faktor za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a posebno je istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, napominju da dvije zemlje sarađuju u toj oblasti.

Cerar je naveo da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rješavanju migrantske krize.

Premijer Slovenije je izrazio zadovoljstvo privrednom saradnjom i povećanjem robne razmjene dvije zemlje i naglasio da je posebno zadovoljan što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sjednicama.

Cerar je izjavio da Slovenija postavlja novu ogradu na granicu sa Hrvatskom kako bi spriječila eventualni nekontrolisan dolazak novih migranata i najavio da će kontrola granica biti stroža.

On je objasnio da se mijenja dosadašnja žičana ograda i postavlja nova, od panela jer je manje opasna, ali i zbog, kako je rekao, veoma lošeg iskustva od prošle godine kada su migranti nekontrolsano dolazili preko zelene granice iz Hrvatske.

Cerar je naveo da je činjenica da postoji mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, naročito ukoliko dogovor EU i Turske ne bude ostvaren.

"Ta realna mogućnost postoji i zato moramo da budemo spremni na teške scenarije. Slovenija će morati da sprovodi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom, kao što Austrija već to čini na svojim granicama", rekao je Cerar.

On je ocijenio da EU mora organizovano da sprovodi nadzor nad migrantima jer bi, u protivnom, moglo da dođe do bezbjednosnih problema.

"Mnogi migranti ne uspijevaju da se uklope na odgovarajući način i naša društva. Zato je važan korak da EU polako shvata koliko je značajna efikasna kontrola spoljnih granica, poput Bugarske, Grčke i Italije", rekao je Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije