Ex -Yu

Sve više muškaraca žrtve trgovine ljudima

Sve više muškaraca žrtve trgovine ljudima
Sve više muškaraca žrtve trgovine ljudima

BEOGRAD - U Srbiji je prošle godine identifikovano 125 žrtava trgovine ljudima, od čega su 90 odsto bili muškarci, izjavila je Dobrila Pejin iz Novosadskog humanitarnog centra, upozorivši kako su trafiking prostitucija u vrlo bliskoj vezi.

''Nema podataka koliko se broj žrtava trgovine ljudima povećava godišnje, ali za prošlu godinu je karakteristično to što smo prvi put imali mnogo više žrtava muškaraca nego žena. Oko 90 žrtva su bili muškarci'', rekla je Pejin Tanjugu u povodu konferencije o trgovini ljudima ''Sloboda nema cijenu''. 

Objašnjava kako je sada veći akcent stavljen na identifikaciju žrtava radne, nego seksualne eksploatacije što je do sada uglavnom bila tema kada je u pitanju trgovina ljudima. 

Prema njenim riječima, potencijalne žrtve trafikinga su uglavnom djeca koja nisu uključena ili su izašla iz sistema obrazovanja i koja žive i rade na ulici. 

Inače, na konferenciji je predstavljen švedski, odnosno, nordijski model zakonskog regulisanja prostitucije, a Pejin je objasnila kako se na osnovu njega ne kažnjavaju djevojke koje se bave prostitucijom nego kupci usluga. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije