Ex -Yu

Svečano otvoren obnovljeni "Ruski nekropolj"

   Svečano otvoren obnovljeni "Ruski nekropolj"
Svečano otvoren obnovljeni "Ruski nekropolj"

BEOGRAD - Državni zvaničnici Srbije i Rusije prisustvovali su danas svečanom otvaranju renoviranog ruskog spomen-groblja "Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu i položili vijence kod Spomenika ruske vojničke slave i Spomen-kosturnice braniocima Beograda.

U okviru komemorativne svečanosti povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je u ruskoj Iverskoj kapeli na Novom groblju Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos ruskim vojnicima poginulim u Velikom ratu.

Rukovodilac državne agencije Ruske Federacije za međunarodnu humanitarnu pomoć i saradnju "Rosotrudničestvo" Konstantin Kosačov izrazio je uvjerenje da će obnovljeni "Ruski nekropolj", čiju je obnovu inicirao ruski predsjednik Vladimir Putin, a odobrila ruska Vlada, u budućnosti ujedinjavati Srbiju i Rusiju.

Kosačov je ocijenio da je današnja politika Srbije i Ruske Federacije najljepši način da se dvije zemlje oduže onima koji su poginuli i sahranjeni na ovom mjestu prije sto godina i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja dvije zemlje, doprinijeti smirivanju sukoba u Ukrajini. 

Patrijarh Irinej poručio je da je "Ruski nekropolj" vječiti spomenik ljubavi, odanosti i žrtve koju je ruski narod prinio srpskom narodu i poručio da srpski narod ni po koju cijenu neće popustiti pod današnjim pritiscima da "baci sjenku na ruski narod".

On je rekao da Srbija ima puno razumijevanje prema okruženju i Evropi, čiji je dio, ali da Srbi, prije svega, pripadaju slovenskim narodima.

"Sve njih smatramo prijateljima, ali ruski narod za nas je više od prijateljstva, to je naš bratski jednokrvni i jednoverni narod i mi smo vezani najtešnjim vezama u rodu ljudskom", istakao je patrijarh Irinej. 

Ministar rada, zapošljavanja,  boračkih i socijalnih pitanja Srbije  Aleksandar Vulin rekao je da Srbija pamti i zahvalna je za veličinu žrtve koju je za nju podnio ruski narod u Prvom svjetskom ratu. 

 

"Nikada u istoriji sveta nije jedan tako veliki narod podneo toliko žrtava zarad jednog tako malog naroda. Srbi su isuviše mali narod da bi zaboravili veličinu ruske žrtve", rekao je Vulin.

 

Komemorativnoj svečanosti prisustvovali su, između ostalih, i predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Ruski nekropolj" iz Moskve Valerij Rjazanski, deputat Državne Dume Ruske Federacije Anatolij Lisicin, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, predsjednik Upravnog odbora ove fondacije u Beogradu Nenad Popović, predstavnici ruske vojske, potomci ruskih emigranata u Srbiji i brojni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije