Ex -Yu

Šverc 3,5 tone droge: Vinetu i Srbi glavni u poslu s kokainom

Šverc 3,5 tone droge: Vinetu i Srbi glavni u poslu s kokainom
Šverc 3,5 tone droge: Vinetu i Srbi glavni u poslu s kokainom

MADRID - Crnogorac Vinetu Čoković (52), koji je uhapšen u Španiji, bio je vođa međunarodne kriminalne grupe od koje je zaplijenjeno 3,5 tone kokaina.

Narkotici su otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su srpski članovi bande imali glavne uloge u švercu narkotika.

"Banda je nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koje je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka. Imali su i mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu, gdje su sarađivali i s pojedinim bankarima", navode mediji.

Posao je vođen iz Čokovićevih kancelarija u Madridu i Valensiji, odakle su ostali članovi grupe putovali u Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Brazil, Peru, Kolumbiju, Crnu Goru i Dominikansku Republiku.

"Čoković je članove grupe debelo plaćao za te poslove", navode mediji.

Veliku ulogu u švercu narkotika imali su i srpski državljani. U akciji policija osam zemalja, među kojima je ključnu ulogu imao i MUP Srbije, uhapšeni su Srbi Nikola Dondur (34), Gligorije Peljević (64), Dragan Vasić (49), Dragoslav Živković (55), Ivan Gucović (30), Nemanja Perić (34), Saša Jakovljević (41) i Slavko Veselinović (47). Oni su učestvovali u krijumčarenju 2,4 od ukupno 3,5 tona kokaina koje su zaplijenjene na jahtama „Amsterdamer“ u Španiji i „Martela“ u Portugalu. Kako nezvanično saznajemo, u akciji je privedeno još srpskih državljana čija imena nisu saopštena.

Pripadnici MUP Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal dali su znatan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu. Na konferenciji su učestvovali Dijana Hrkalović, zamjenica šefa kabineta ministra policije, Dejan Kovačević, načelnik SBPOK, i Miljko Radisavljević, specijalni tužilac.

Lažni menadžer

Inače, međunarodna akcija „Vinetu“ ime je dobila po vođi grupe Vinetuu Čokoviću.

"Čoković se lažno predstavljao kao fudbalski menadžer kako bi pravdao svoja putovanja širom sveta, a zapravo ih je koristio kao paravan za šverc droge. Živeo je na visokoj nozi u luksuznom stanu u Madridu i vozio skupocene automobile. Većina para koje su zaplenjene su njegove", kaže izvor Kurira.

Vođa bande otkriven je slučajno u istrazi koja se vodila zbog krađe skupocenih satova vrednih više od 23 miliona evra.

"Policija je istraživala ko će kupiti satove, a ubrzo se došlo do Čolovića, koji je u mladosti bio fudbaler", prenose španski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije