Ex -Yu

Svilanović: Bio bi razočaran ako ne bude Parade ponosa

Svilanović: Bio bi razočaran ako ne bude Parade ponosa
Svilanović: Bio bi razočaran ako ne bude Parade ponosa

SARAJEVO - U iščekivanju odluke o održavanju Parade ponosa, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da bi lično bio razočaran ako ovog puta ne bi bilo Parade ponosa u Beogradu, jer smatra da bi time oni koji pokušavaju da spreče njeno održavanje ponovo poslali poruku da su jači od države.

U izjavi Tanjugu Svilanović napominje da ni u slučaju parade promjena stava Beograda ne treba da bude prouzrokovana željom da se udovolji Briselu, već saznanjem da takve promjene čine bojim naše društvo i državu. 

"Kada je reč o, kako se kod nas odomaćilo, 'paradi ponosa' (mislim da bi bolji bio slobodniji prevod - 'parada jednakosti'), mene najmanje brine kakva će poruka stići iz Brisela. Mnogo mi je važnije kako će izgledati ulice Beograda, da li se njima može slobodno proći i mirno zastupati ovaj ili onaj stav i opredeljenje", kaže Svilanović i naglašava da bi bio razočaran ako parade ne bi bilo.

On, kako kaže, smatra da se iza agresivnog protivljenja paradi unazad nekoliko godina u suštini krije ozbiljna politička borba za upravljanje zemljom, odnosno da oni koji pokušavaju da spriječe paradu u stvari hoće da pokažu da su jači od države i da je u Srbiji moguće i dopušteno samo ono s čime se oni saglase.

"Ozbiljan je ulog. Održavanje parade daće odgovor na pitanje ko u stvari upravlja zemljom, neke nepoznate sive sile, ili vlada, odlučna da poštuje ustav svoje zemlje i pravo na jednakost svih građana", zaključio je Svilanović.

On je, inače, kao dobar ocjenio napredak Srbije u nacrtu godišnjeg Izvještaja Evropske Komisije, ne isključujući da u narednim danima stvari mogu da se promjene i na bolje. 

U tom dokumentu, naime, a prema saznanjima Tanjuga, konstatovan je značajan ili umjeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, ali su ozbiljne kritike upućene zbog (ne)poštovanja ljudskih prava, a pre svega LGBT populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije