Ex -Yu

Svjedoci se različito sjećaju Merčepove uloge

Svjedoci se različito sjećaju Merčepove uloge
Svjedoci se različito sjećaju Merčepove uloge

ZAGREB - Dva bivša pripadnika rezervnog sastava MUP-a danas su na suđenju Tomislavu Merčepu različito svjedočili o ulozi bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova u Pakračkoj Poljani, gdje se dogodio ratni zločini nad civilima za koji je prema tvrdnjama Tužilaštva odgovoran Merčep i jedinica koja je po njemu prozvana "merčepovcima".

Svjedok Zlatko Beganović prisjetio se da je u Pakračku Poljanu, odakle Merčepa pamti kao komandanta, došao nakon što se kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a vratio iz Topuskog.

"Nakon što sam se vratio pridružio sam se dragovoljcima grada Zagreba", kazao je Beganović.

Dodao je i da je regrutovan na Velesajmu, gdje je bio 15-ak dana, nakon čega je upućen u Pakračku Poljanu, gdje je i ranjen 5. decembra 1991.

Prisjetio se da je Merčep u Pakračkoj Poljani jednom ili dvaput održao kratki motivacioni govor, te da je pritom bio u civilnoj odjeći.

"Mi smo se čudili što je on u civilnom odjelu jer bi zapovjednik trebao biti u uniformi", kazao je svjedok.

Međutim, odgovarajući na pitanja o komandnoj liniji kazao je da mu Merčep nije bio neposredni komandant već da je najvjerovatnije komandovao policijom u Pakračkoj Poljani, te da se pričalo da on dobiva naređenja iz Zagreba i provodi ih na terenu.

Dodao je i da u Pakračkoj Poljani nije vidio civile.

Za razliku od Beganovića, Zvonimir Bešenski nikada nije vidio Merčepa u Pakračkoj Poljani, već samo na televiziji. Prisjetio se i da Merčepa nikada nije vidio niti na Velesajmu, iako se i tamo govorilo da je on komandovao rezervnim sastavom policije.

Suđenje se nastavlja 26. februara, kada bi trebao svjedočiti novinar Davor Butković.

Merčepa kao komandanta rezervnog sastava MUP-a terete za pljačku, odvođenja i ubistva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije