Ex -Yu

Svjetske agencije o sastanku Nikolića i Krajišnika

Svjetske agencije o sastanku Nikolića i Krajišnika
Svjetske agencije o sastanku Nikolića i Krajišnika

BEOGRAD - Svjetske agencije izvijestile su iz Beograda da se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao sa predsjednikom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilom Krajišnikom, ističući da je Krajišnik bio osuđen kao ratni zločinac.

AP navodi da je predsjednik Srbije tokom sastanka sa bivšim visokim liderom Srba u BiH pozvao na veću zaštitu prava Srba u regionu Balkana.

"Poziv srpskog predsjednika Tomislava Nikolića je sličan onima koji su izazvali krvavi raspad Jugoslavije 1990-ih", ocjenjuje američka agencija, dodajući da taj sastanak odražava "ponovno oživljavanje nacionalističkih osjećanja kakva su dovela do balkanskih ratova u kojima je poginulo više od 100.000 ljudi".

Asošiejted pres navodi da je Krajišnik proveo 13 godina u zatvoru zbog progona i nasilnog protjerivanja nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni vođenog od 1992. do 1995, po presudi Haškog tribunala, i da je pušten na slobodu 2013. godine.

Američka agencija prenosi i da je Nikolić, koga opisuje kao snažno proruski orijentisanog, saopštio da je u razgovoru sa Krajišnikom akcenat stavljen na položaj i zaštitu ljudskih prava srpskog naroda u zemaljama regiona, kao i na zaštitu ćirilice i srpskog jezika.

AP podsjeća da je mirovni sporazum, postignut uz posredovanje SAD 1995, učinio Bosnu zajednicom Srba u BiH i muslimansko-hrvatskih oblasti, ali napominje da se taj sporazum izgleda "para" pri čemu lideri Srba u BiH pozivaju na otcjepljenje "svoje mini države Republike Srpske i njeno pridruživanje Srbiji".

I agencija Frans pres prenijela je da je predsjednik Nikolić razgovarao sa Krajišnikom, uz podsjećanje da je riječ o bivšem lideru Srba u BiH koji je bio osuđen na 20 godina zatvora po presudi Tribunala UN zbog uloge u ratu u Bosni.

AFP navodi i da su njihov sastanak osudili zagovornici ljudskih prava.

Francuska agencija napominje da je Krajišnik (71) bio ključni saveznik političkog lidera Srba u BiH Radovana Karadžića tokom rata vođenog 1990-ih, koji je prošle godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa predsjednikom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilom Krajišnikom, predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilom Vuksanovićem i akademikom Slobodanom Remetićem, saopštila je Pres služba Predsjedništva Srbije.

Nikolić je sa svojim gostima razgovarao o načinima unaprjeđenja kulturnih veza srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije