Ex -Yu

Tači: Kosovo mora ispuniti međunarodne obaveze kako ne bi bilo izolovano

Tači: Kosovo mora ispuniti međunarodne obaveze kako ne bi bilo izolovano
Foto: Anadolija | Tači: Kosovo mora ispuniti međunarodne obaveze, kako ne bi bilo izolovano

PRIŠTINA – Oružane snage Kosova stvaraju se u punoj koordinaciji sa NATO-om i kosovskim partnerima, poručio je predsjednik Kosova, Hašim Tači u svom godišnjem govoru koji je održao u kasarni BSK-a “Adem Jashari” u Prišitni.

“Kosovo treba da ima pun odbrambeni kapacitet i modernu vojsku, koja će doprinijeti miru i stabilnosti u regionu i bilo gdje u svijetu”, kazao je on.

Kosovo se bliži desetogodišnjici proglašenja nezavisnosti i pred sobom ima ne tako lake izazove, kazao je Tači. On je naveo da bolnu i tešku prošlost ne možemo zaboraviti, ali da se ne smije dozvoliti da ona drži Kosovo taocem.

"Istorijski zadatak koji imamo pred sobom jeste da osvojimo i mir. Naš cilj ostaje jasan, da izgradimo budućnost Kosova kao slobodne, demokratske i mirne zemlje, koja će biti domovina svih njenih građana”, kazao je Tači.

Tači je govorio i o Specijalni sud, koji je kako je kazao, međunarodna zajednica nametnula Kosovu, a Kosovo je prihvatilo kako bi očuvalo partnerstvo sa SAD-om, EU i NATO-om. Po njegovim riječima, “Kosovo i svi mi želimo pravdu, ali ne prihvatamo da budemo diskriminisani i potcijenjeni u njeno ime, samo kako bismo zadovoljili one koji ne mogu da podnesu postojanje i uspjeh naše države”.

Podsjetio da je Kosovo prije više od pet godina stupilo u dijalog sa Srbijom, uz olakšicu od strane Evropske unije, zahvaljujući kome je unaprijeđena konsolidacija i državni integritet Kosova. Izrazio je uvjerenje da će se uz podršku međunarodnih partnera i direktnim obuhvatanjem SAD-a u dijalog, preći u novu i značajniju fazu dijaloga, koji bi trebalo okončati konačnim istorijskim sporazumom o normalizaciji i pomirenju.

U vezi procesa vizne liberalizacije, Tači je poručio da se posljednji kriterijum koji je preostao prema EU, a to je ratifikacija Sporazuma o obilježavanju granične linije sa Crnom Gorom, treba ispuniti bez gubljena vremena. Takođe, kazao je da “na nesreću, Vlada još uvijek nije ispunila ni svoju obavezu o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, nasuprot činjenici da je sve jasno i potpuno zakonito i ustavno”. Zaključio je da svaki neuspjeh kosovskih državnih institucija da odgovorno izvršavaju međunarodne obaveze, služi EU kao opravdanje da Kosovo drže izolovanim.

Kosovski predsjednik je naveo da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije treba i dalje da ostane prioritet, te da uspješnost te borbe zavisi od kvaliteta vladavine prava.

“Stotine miliona evra evropskih poreskih obveznika potrošeno je i nastavlja da se troši na održavanje misije EULEX. Kako je onda moguće da sa svim ovim učešćem, bez presedana, odgovornost leži samo na kosovskoj strani. Jasno ističem da je naš državni cilj članstvo u EU, a ne da Kosovo ima svoje vječne misije”, istakao je Tači i dodao da će narednog ljeta mandat misije EU na Kosovu (EULEX) biti završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije