Ex -Yu

Tači: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

Tači: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija
Foto: Tanjug | Tači: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

SOFIJA - Priština razume odluku španskog premijera Marijana Rahoja da ne prisustvuje samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, ali "Kosovo nije Katalonija", izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

"Naravno, ni u kakvim okolnostima, ne mogu da se povuku paralele između nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija", rekao je Tači na marginama samita u Sofiji za briselski portal "Euractiv.com".

Rahoj je, podsjeća taj portal, na samitu EU 23. marta rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU i Zapadnog Balkana zato što ne želi da sjedi za istim stolom sa Kosovom, što Tači komentariše.

"Razumijemo osjetljivost ovog pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Prije ili kasnije svi ćemo biti članice jedne velike porodice, Evropske unije", rekao je Tači.

Portal navodi i da prije toga, a kao uslov za pridruživanje Srbije EU, možda 2025. godine, Srbija i Kosovo treba da riješe mnoga neriješena pitanja.

Dodaje se da su mnogi posmatrači u Sofiji primjetili da je paradoksalno što, za razliku od Španije, Srbija nema problem da sjedi za istim stolom sa Kosovom ili da se rukuje sa kosovskim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije